Krajové speciality ze Slezska

Pro slezskou kuchyni jsou typické pokrmy, jako jsou například slezské karbenátky, drobenkový koláč s jablky nebo tzv. slezské nebe, což je vařený uzený bůček s ovocnou omáčkou. Recepty na tyto krajové speciality naleznete v dnešním článku.

Zelené jablko

Slezské karbenátky

Budeme potřebovat 500 gramů mletého masa, 2 – 3 uvařené brambory, 1 větší cibuli, 1 – 2 vejce, strouhanku, olej na smažení, česnek, majoránku, sůl a pepř.

Do větší mísy vložíme mleté maso, uvařené, oloupané a najemno nastrouhané brambory, vejce, najemno nakrájenou cibuli a vše smícháme. Směs ochutíme majoránkou, utřeným česnekem, solí a pepřem dle chuti. Rukama směs dobře promícháme. Je-li těsto řídké, přidáme strouhanku, která jej zahustí. Z těsta tvoříme ploché karbenátky, které obalíme ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji cca 7 minut z každé strany. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Slezské nebe, aneb uzený bůček s ovocnou omáčkou

Budeme potřebovat 500 gramů uzeného vepřového bůčku, 100 gramů sušeného ovoce dle vlastního výběru (například směs švestek, jablek, třešní, apod.), skořici, citrónovou kůru, hladkou mouku na zahuštění.

Uzený vepřový bůček uvaříme ve větším hrnci. Když je hotový, vyjmeme jej z hrnce a do vody, která v něm zbyla, přidáme sušené ovoce (nejlépe směs tuzemského ovoce), skořici a ovoníme kůrou z jednoho menšího citrónu. Necháme povařit, dokud ovoce nezměkne a voda v hrnci se trochu nezredukuje. Poté omáčku zahustíme jíškou z hladké mouky a krátce povaříme. Do teplé omáčky vložíme na plátky nakrájený uzený bůček. Podáváme s bramborovými knedlíky.

Drobenkový koláč s jablky

Budeme potřebovat 250 gramů polohrubé mouky, 200 gramů tuku, 200 gramů krupicového cukru, 4 vejce, 1 sáček vanilkového cukru a sůl.

Na drobenku budeme potřebovat 50 gramů tuku, 100 gramů polohrubé mouky a 50 gramů krupicového cukru.

Náplň koláče: 500 gramů jablek, šťáva z 1 citrónu a 50 gramů krupicového cukru.

Do větší mísy vložíme žloutky, které utřeme s krupicovým a vanilkovým cukrem. V druhé míse si vyšleháme bílky s trochou soli. Do mísy s utřenými žloutky postupně přidáváme mouku a změklý tuk. Dobře promícháme a nakonec do těsta opatrně zamícháme sníh z bílků. Středně velký pekáček vymažeme tukem, vysypeme moukou a nalijeme do něj těsto. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut.

Na horký, předpečený základ koláče pokládáme tenké plátky jablek, které pokapeme šťávou z jednoho citrónu, posypeme krupicovým cukrem a drobenkou z tuku, cukru a mouky. Poté vložíme drobenkový koláč do trouby a necháme jej dalších cca 20 minut péci.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies