Hranolky z kapřích filet
Budeme potřebovat 500 gramů kapra (filety), 100 gramů hladké mouky, čerstvou petrželku, olej, česnek, sůl a pepř.
Kapří maso nakrájíme na nudličky, které budou přibližně stejně velké nebo trochu větší, než klasické bramborové hranolky. Okořeníme je česnekem, petrželkou, pikantním kořením (například chilli) a zakápneme olejem. Dobře promícháme a vložíme na hodinu až dvě do lednice, aby se maso dobře odleželo. Poté je z lednice vyjmeme, obalíme v mouce a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s brambory nebo zeleninovým salátem.
Tradiční jihočeská kulajda
Budeme potřebovat 6 větších brambor, 1 hrst čerstvých (mražených) hub, 4 vejce, 1 hrnek zakysané smetany, Ocet, bobkový list, hladká mouka na zahuštění, nové koření, kmín, čerstvý nasekaný kopr.
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Houby očistíme, nakrájíme na větší kousky a společně s nakrájenými bramborami vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme nové koření, bobkový list, kmín, sůl a pepř. Vaříme přibližně 20 minut. Když jsou brambory měkké, polévku mírně zahustíme moukou rozmíchanou v hrnku se zakysanou smetanou. Dochutíme octem, solí a pepřem dle chuti. Nakonec přidáme do polévky vejce a čerstvě nasekaný kopr. Po pěti minutách odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou „dojít“. Jihočeskou kulajdu podáváme s čerstvým pečivem.
Jihočeské zapékané brambory se slaninou
Budeme potřebovat 500 gramů brambor, 100 gramů anglické slaniny, 100 gramů tvrdého sýra, 4 větší cibule, 3 vejce, 20 mililitrů smetany, majoránku, sůl, pepř a hladkou mouku.
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na tenké plátky. Větší pekáček vymažeme tukem, dno poklademe plátky slaniny a následně pokládáme vrstvu nakrájených brambor, cibule a sýru nakrájeného na kostičky. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a nakonec zalijeme směsí ze smetany, rozšlehaných vajec a lžíce hladké mouky. Zakryjeme pokličkou a pomalu pečeme ve středně vyhřáté troubě po dobu cca 45 minut. 10 až 15 minut před koncem pečení odebereme z pekáčku poklop, aby se nám na povrchu vytvořila křupavá kůrka.
Diskuze