Krajové speciality z jižních Čech

Česká kuchyně je typická nejen svou pestrou škálou chutí, ale také tradicí a krajovými specialitami. V dnešním článku jsme si pro vás připravili tradiční recepty na jihočeskou cmundu, kapří polévku s žemlovými noky, bosáky a borůvkový žahour.

Brambory

Kapří polévka s žemlovými noky

Na polévku budeme potřebovat kostru, hlavu, jikry a mlíčí z kapra, 2 středně velké mrkve, 2 středně velké petržele, 1 menší celer, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, hladkou mouku, 250 mililitrů smetany, 50 gramů másla, hrst petrželky, nové koření, bobkový list, muškátový oříšek, pepř a sůl.

Žemlové noky si připravíme z 5 až 6 plátků trustového chleba, 100 mililitrů smetany, 3 žloutků, hladké mouky, oleje, pepře, soli a nasekané petrželky.

Nejprve si připravíme vývar a to tak, že kostru a hlavu z kapra vložíme do hrnce se studenou vodou a přidáme očištěnou mrkev, petržel a celer. Polévku přivedeme k varu, přidáme sůl, pepř, bobkový list a nové koření. Vaříme na mírném ohni 1 až 2 hodiny.

Poté přecedíme, zeleninu nakrájíme na nudličky. V dalším hrnci si rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a vytvoříme zásmažku, do které postupně přiléváme kapří vývar. Dochutíme česnekem, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Zalijeme smetanou a necháme projít varem. Nakonec do polévky přidáme zvlášť uvařené mlíčí, jikry a žemlové noky, které si připravíme následujícím způsobem.

Do mísy vložíme na kostičky nakrájený bílý toustový chléb bez kůrky, zakápneme smetanou, přidáme nasekanou petrželku, muškátový květ, sůl a pepř. Poté do mísy přidáme 3 žloutky a trochu oleje. Promícháme a podle potřeby zahustíme moukou, dokud nám nevznikne lehce tužší těsto. Z těsta tvarujeme lžičkou noky, které vaříme v osolené vodě 5 minut a pak je ihned chladíme v ledové vodě.

Cmunda z jižních Čech

Budeme potřebovat 500 gramů brambor, 100 gramů hrubé mouky, 3 vejce, ½ droždí, 50 mililitrů vody, 30 gramů sušených hub, 25 gramů česneku, 1 polévková lžíce cukru krupice, majoránku, drcený kmín, sůl, pepř, sádlo a strouhanku.

Z droždí, vlažné vody, cukru a hrsti mouky si připravíme kvásek. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Vložíme je do větší mísy, přidáme mouku, žloutky a kvásek. Dle chuti přidáme sůl, pepř, majoránku, kmín, česnek a sušené houby. Do těsta nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Pekáč si vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou a nalijeme do něj těsto. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C zhruba 45 minut.

Bosáky neboli jihočeské drbáky

Budeme potřebovat 400 gramů syrových brambor, 400 gramů brambor uvařených ve slupce, 300 gramů hrubé mouky, hrnek mléka, 1 vejce a sůl.

Do větší mísy vložíme najemno nastrouhané syrové brambory a oloupané a najemno nastrouhané předem uvařené brambory. Zalijeme hrnkem teplého mléka, přidáme hrubou mouku dle potřeby, vejce a sůl. Mělo by nám vzniknout tužší těsto, ze kterého tvoříme větší knedlíčky (o velikosti tenisového míčku) a vaříme v osolené vodě přibližně 20 minut. Podáváme s kysaným zelím a osmaženou cibulkou.

Borůvkový žahour

Budeme potřebovat 250 gramů borůvek, 150 mililitrů mléka nebo smetany, máslo, 3 lžičky solamylu nebo vanilkového pudinku, 3 lžíce vody, 2 lžíce cukru (může být i vanilkový) a skořici.

Omyté borůvky vložíme do hrnce, přidáme máslo, cukr, skořici a vodu. Přivedeme k varu a vaříme, dokud se borůvky nerozvaří. Následně přilijeme smetanu nebo mléko, ve kterém jsme si rozmíchali pudink nebo solamyl a ještě krátce povaříme. Žahourem z borůvek poléváme ovocné knedlíky nebo lívance.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies