Krajové speciality z jižní Moravy – 2.díl

V dnešním díle vám poradíme, jak si připravit oblíbené trdelníky sypané vlašskými ořechy a nebo pravou jihomoravskou dršťkovou polévku. Už se vám sbíhají sliny? S našimi recepty zvládnete tyto speciality z jižní Moravy snadno připravit.

Lžička

Jihomoravské trdelníky

Budeme potřebovat 500 gramů polohrubé mouky, 200 gramů vlašských ořechů, 120 gramů tuku, 40 gramů droždí, 4 žloutky, 1 vejce, 2 polévkové lžíce cukru, mléko, máslo a sůl.

Do větší mísy vložíme polohrubou mouku, rozpuštěný tuk, žloutky, cukr, vejce a kvásek (droždí v troše mléce). Z těchto ingrediencí vytvoříme hladké, avšak nepříliš tuhé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou, položíme ji na teplé místo a necháme těsto dostatečně v míse vykynout.

Po vykynutí vyválíme z těsta dlouhé válečky a dlaněmi je roztlačíme na plocho. Následně je navineme na pomaštěné dřevěné válečky zvané „trdla“, případně na trubičky sloužící pro tvorbu kremrolí. Na válečcích navinuté těsto necháme opět vykynout.

Před pečením je důkladně potřeme rozšlehaným vejcem a potřeme nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Pečeme na speciální čtyřnožce nad žhavým dřevěným uhlím nebo ve středně vyhřáté troubě. Během pečení trdelníky potíráme máslem a po upečení je posypeme moučkovým cukrem.

Jihomoravská dršťková polévka

Budeme potřebovat 1 kilogram hovězích dršťek (nejlépe z každého druhu něco, například hladké svalové, tenké plástvové, chlupaté, apod.)., 2 větší cibule, 1 větší petržel, 1 větší mrkev, ¼ celeru, 6 stroužků česneku, sádlo, hladkou mouku na zahuštění, sůl, pepř, majoránku, sladkou mletou papriku a majoránku.

Dršťky omyjeme, očistíme a ještě v celku je posypeme dostatečně solí a v rukou promneme. Poté je vložíme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme cca půl hodiny. Následně vodu z hrnce vylijeme a postup opakujeme. Po další půl hodině vaření dršťky z hrnce vyjmeme, vodu z hrnce vylijeme a nakonec dršťky vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme je k varu. Přidáme cibuli se slupkou, mrkev, petržel, celer a trochu soli. Na mírném ohni vaříme cca 2 až 3 hodiny, dokud dršťky nezměknou. Poté je z hrnce vyndáme, necháme vychladnout a nakrájíme na požadovanou velikost.

Vzniklý vývar v hrnci zredukujeme na cca polovinu. Do dalšího hrnce vložíme 1 až 2 polévkové lžíce sádla a nakrájenou cibuli, kterou na sádle orestujeme. Následně k orestované cibuli přidáme vývar, krátce povaříme a zahustíme trochou hladké mouky. Do polévky přidáme nakrájené dršťky, ochutíme majoránkou, mletou paprikou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem dle chuti. Ještě krátce pod pokličkou dovaříme a ihned podáváme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies