Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Krajové speciality z jižní Moravy

Jižní Moravu charakterizují takové pokrmy, jako jsou například moravská kyselica, fazolová omáčka, moravský vrabec s kysaným zelím nebo dezert zvaný Boží milosti. Uvařit si je můžete také vy. Recepty na tyto krajové speciality naleznete v dnešním článku.

Uzené maso.

Moravská kyselica

Budeme potřebovat 500 gramů kysaného zelí, 1,5 litru vody nebo vývaru, 1 větší klobásu (pikantní), 1 větší cibuli, 2 brambory, 1 kelímek zakysané smetany, kousek mrkve, petržele a celeru, bobkový list, nové koření, ocet, cukr, pepř, sůl a trochu sádla.

Ve větším hrnci necháme na troše sádla zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou pikantní klobásu a osmahneme. Přidáme nepropláchnuté kysané zelí, dle chuti kmín, pepř, bobkový list, sůl a nové koření. Zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme dusit. Po chvilce přidáme na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Když je kořenová zelenina poloměkká, přidáme do kyselice na kostičky nakrájené brambory a uvaříme je do měkka. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a dle chuti dochutíme octem, cukrem a solí. Kyselici konzumujeme s kouskem čerstvého chleba.

Moravský vrabec

Budeme potřebovat 500 gramů vepřové plece, 2 cibule, olej, česnek, kmín, pepř a sůl.

Vepřové maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Ochutíme česnekem nakrájeným na plátky a kmínem. Necháme alespoň 2 hodiny v chladu odležet. Do středně velkého pekáčku nalijeme trochu oleje, nahrubo nakrájenou cibuli a naložené maso. Zprudka opečeme, poté zalijeme vodou a vložíme do trouby, kde maso pečeme do měkka. Během pečení maso podléváme, aby se nám vytvořil výpek. Podáváme s kysaným zelím a bramborovým knedlíkem.

Fazolová omáčka

Budeme potřebovat 200 gramů fazolí, 1 kelímek zakysané smetany, trochu sádla, sůl a hladkou mouku.

Fazole opláchneme a necháme namočené přes noc. Druhý den z nich vodu vylijeme, vložíme je do středně velkého kastrůlku, zalijeme čerstvou vodou (případně vývarem z uzeného masa), osolíme a vaříme do měkka. Zahustíme jíškou a dochutíme solí a octem. Podáváme s uzeným masem nebo uzenou klobásou a čerstvým chlebem.

Boží milosti

Budeme potřebovat 250 gramů hladké mouky, 2 žloutky, 1 lžíce práškového cukru, trochu mléka, špetku prášku do pečiva, špetku soli a tuk na smažení.

Do mísy vložíme všechny ingredience (bez tuku) a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Zabalíme jej do potravinové fólie a vložíme do lednice. Necháme alespoň hodinu odležet, poté vyjmeme, necháme chvíli odstát při pokojové teplotě a vyválíme z něj tenkou placku. Rádýlkem nakrájíme čtverečky nebo trojhránky, které následně smažíme na rozpáleném tuku. Po usmažení necháme odkapat přebytečný tuk. Pocukrujeme a ještě teplé podáváme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.