Kouzlo jmelí

Jmelí... není snad známějšího symbolu Vánoc. Tedy až po vánočním stromečku, který se řadí na první místo. Jmelí je dnes k zakoupení téměř na každém rohu a to hned v několika verzích. Ovšem málokdo ví, že štěstí přináší jen to klasické, zelené, které dostaneme zadarmo. Vždyť přece štěstí nelze koupit!

Koruna stromu prorostlá jmelím

detail bobulí na větvičce jmelí

V České republice se vyskytuje pouze jeden druh, a to jmelí bílé. Celosvětově však existuje až sto druhů jmelí. O jmelí (Viscum) se traduje několik pověr. V dávné historii okouzlovalo jmelí již Keltské Druidy, kteří jej považovali za posvátnou rostlinu, která přináší odvahu a lásku. Posvátnou z důvodu, že bylo po celou zimu stále zelené, a proto věřili, že vyléčí každou chorobu a slouží také jako protijed. Dodnes se považuje za symbol plodnosti a štěstí. Podle vánoční tradice se považuje tato rostlina za symbol lásky a pokud se zamilovaní pod nim políbí, má dotyčným přinést lásku a štěstí. Dle Keltů také přináší jmelí do domu požehnání a když ho darujete přátelům, přenášíte požehnání také na ně. Nejmocnější vliv dle mytologie má jmelí darované.

Předkové mu přisuzovali kouzelné účinky. Zavěšovali jej proto do domů jako ochranu, například před ohněm, čarodějnicemi a duchy. Jmelí má splnit každému jedno přání, kdo jej zašeptá do plamene zapálené první svíčky na vánočním stromku. K nám do Čech přišel tento zvyk zavěšování jmelí z Anglie. 

bobule na větvičce jmelí

Keltové tvrdili, že přináší plodnost a dodržovali proto zvyk líbání, kdy muž směl na Štědrý den políbit kteroukoliv ženu. Po polibku měli muž a žena společně utrhnout bílou bobuli z jmelí. Po každém polibku se měla odtrhnout jedna bobule, ale až na tu poslední, která se měla nechat viset na jmelí až do příštích Vánoc.

Za zmínku určitě stojí, že jmelí obsahuje účinné látky, které si dokážou poradit se různými zdravotními neduhy. Pokud z bobulí připravíme čaj, můžete tak předejít rakovině, dále rozšiřuje krevní vlásečnice a reguluje krevní tlak. Vysoký krevní tlak snižuje a nízký krevní tlak naopak zvyšuje.

Na vánoční svátky si zavěste tuto krásnou a léčivou rostlinu kdekoliv v domácnosti, kde se bude krásně vyjímat a možná vám také splní vaše tajná přání.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies