Kouzelné letní bylinky

Léto je jako stvořené pro práci na zahradě, ale také na úrodu bylinek. Některé bylinky už jsou ve fázi sklizně a poslouží jako pomocníci v kuchyni nebo při letním grilování. Bylinky si můžete i nasušit a vytvořit si tak zásoby na zimu.

Mateřídouška

Výhodou některých bylinek je, že je můžete mít delší dobu na zahradě a vždy je použít čerstvé. Řada z takových bylinek se dá pěstovat i doma v květináči, tudíž Vám celoročně provoní byt. Zajímavostí je, že některé bylinky ochlazují tělo, a to se v letním období může hodit.

Fenykl a koriandr

Obě bylinky snižují vnitřní horkost a v létě jsou ideálním kořením. Fenykl dokonce tlumí nadýmání a pomáhá celkově trávícímu ústrojí. Ve světě se pěstují různé druhy fenyklu, který se pak využívá v potravinářství a pro kosmetické účely.

Koriandrové semínko se nejčastěji nachází v koření Kari. Koriandr se dá pěstovat jak na zahradě, tak v bytě. Stejně jako fenykl podporuje trávení a má protizánětlivé účinky. Posiluje imunitní systém.

Máta

Mátu známe jako nezbytnou ingredienci pro letní osvěžující drink Mojito. Z čerstvých lístků si připravíte i čaj, který můžete pít v létě vychlazený. Máta navíc podporuje trávení a uvolňuje dýchací cesty. V kuchyni se dá využít do různých zeleninových i ovocných salátů. 

Mateřídouška

Pokud v létě rádi grilujete, mateřídouška je výbornou ingrediencí do marinád. Navíc pokud ji chcete pěstovat, tak oceníte její krásnou fialovou barvu. Má dobrý vliv na náš duševní klid. Mateřídouška má i léčebné účinky. Používá se proti kašli, astmatu. Olej z mateřídoušky se dokonce užívá při roztroušené skleróze.

Lichořeřišnice

Časté koupání v bazénu může způsobit i záněty močových cest. Lichořeřišnice se označuje za přírodní antibiotikum. Dá se sehnat v podobě tinktur, ale můžete si ji zasadit i na zahradě a její květy použít do letních salátů. Její listy si můžete usušit do zásoby a později použít na přípravu čaje.


Bylinky se v létě dají využít v mnoha směrech. Některé využijeme při přípravě letních salátů a osvěžujících drinků. Většina z nich má léčivé účinky, a proto poslouží jako přírodní lékárnička.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.4 Počet: 12 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies