Kouření zabíjí i domácí zvířata

Pasivní kouření škodí zdraví lidí i domácích mazlíčků. Jaké nebezpečí našim domácím mazlíčkům hrozí?

Kočka s cigaretou v čumáku

Pokud jste silným kuřákem, kouříte doma a navíc máte nějakého domácího mazlíčka, rozhodně byste se měl/a zamyslet nad dnešním článkem. Kouřením si nejen ničíte zdraví své, ale také svého domácího mazlíčka. Je prokázáno, že zvířata, která žijí v zakouřeném prostředí jsou náchylnější k onemocnění rakovinou plic, chorobám kůže, očí a také dýchacího ústrojí.

„Pasivní kouření může způsobit rakovinu dutiny ústní a také lymfom u koček.  U psů vdechování cigaretového kouře způsobuje plicní a nosní rakovinu, u ptáků způsobuje především rakovinu plic." Potvrzuje veterinářka Carolynn MacAllisterová z Oklahoma State University.

Rakovina dýchacích cest

Rakovina dýchacích cest se u zvířat projevuje různě, záleží na konkrétní lokalizaci tumoru. Hlavními příznaky rakoviny dýchacích cest bývají zejména chronický kašel, obtížné dýchání, unavitelnost a rychlý úbytek váhy zvířete.

Nádorová onemocnění nosu zvířat

Nádorová onemocnění se vyskytují nejčastěji u starších zvířat, obvykle mezi 10. a 12. rokem života. Projevují se hnisavým až krvavým výtokem z nosu, kýcháním, někdy v ojedinělých případech i deformacemi nosu. Jediným poměrně účinným řešením je  chirurgické odstranění postižené části. Na tento způsob léčby mnoho majitelů zvířat raději nepřistoupí.

Rakovina mléčných žláz

Dalším onemocněním, které je úzce spjato s pasivním kouřením, je rakovina mléčných žláz (zejména u fen, u koček méně často). Nejčastěji jsou tímto typem rakoviny postiženy feny, u nichž se po hárání objevují pravidelně takzvané falešné březosti. Opakovaná nefyziologická aktivita mléčné žlázy velmi často vyústí v rozvoj nádorového onemocnění mléčné žlázy.

Prevencí může být kastrace

Je prokázáno, že kastrované zvíře je méně náchylné ke vzniku rakoviny. Kastrovat se mohou psy, kočky, fretky i králíci.

Průzkumy mluví jasně

Na světě se provedlo již nespočet všemožných pokusů, které škodlivost pasivního kouření podepisujícího se na zdraví zvířat dokazují.

Berte ohled na ostatní!

Pokud se svého zlozvyku nehodláte zbavit, berte alespoň ohled na osoby a domácí zvířata žijící s Vámi ve společné domácnosti. Zejména děti, gravidní ženy a zvířata jsou ke vzniku onemocnění způsobených nedobrovolným vdechováním cigaretového kouře náchylnější. Pokud je to tedy možné, snažte se svůj zlozvyk provozovat venku a nebo na balkóně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies