Kouření se týká i zvířat

Kouříte? Víte jak vnímá cigaretový kouř váš pes? Jaké to může zanechat následky na jeho zdraví? MVDr. Zdeněk Cvrček z Liberce se s vámi podělí o bohaté zkušenosti. Psi totiž vnímají cigaretový kouř intenzivněji než lidé.

Zlatý retrívr

Kouří váš pes?

„Stává se, že do ordinace přijde majitel se psem s dýchacími obtížemi. Když ale z majitele a velmi často i ze psa cítím zápach cigaretového kouře, bývá příčina zhoršována samotným majitelem”, říká MVDr. Zdeněk Cvrček. Velmi často lidé kouří ve stejné místnosti, kde mají zvíře, nebo dokonce dítě. Nadpoloviční většinu škodlivin z tabáku odstraní cigaretový filtr, ale jen ve směru ke kuřákovi. Na ubohého tvorečka zůstává kompletní sestava nikotinu, dehtu, aromatických uhlovodíků a jiných rakovinotvorných „odpadů.”

Psi vnímají cigaretový kouř intenzivněji

Když si uvědomíme, kolikrát silnější vnímání pachů má psí čich, můžete si přirovnat jeho psychický stav k pokusu spát v kotlářské fabrice plné rachotících nýtovaček za tak jasného světla, po kterém vám otečou oči a postupně oslepnete a ohluchnete. Čich je totiž pro psa stejně podstatný, jako pro člověka zrak a sluch dohromady.

„Viděl jsem staré slepé a nahluchlé psy s dobrým čichem, kteří prožívali spokojený podzim života u laskavých páníčků, ale i frustrované psy kuřáků, kteří se báli všech a všeho a na všechno útočili jen proto, že se necítili dostatečně orientováni v podmínkách světa po otupení čichu. Navíc byli neustále frustrováni a tedy nervóznější.”

Konec kouření - sliby dodržujte

„Slib, že tedy budete kouřit jen v kuchyni, když je pes v obýváku, odpovídá přesunu nýtovaček pod okno vašeho domu. Je to pokrok, ale stejně to příliš nenadchne”, říká MVDr. Zdeněk Cvrček. Pokud se zdvořilý kuřák domnívá, že když si sedne na parapet okna, vyřeší problém, tak se ,bohužel, mýlí. Chladný vzduch obvykle vstupuje do místnosti ve spodní polovině okna a teplý odchází z místnosti při jeho horním okraji. Řešením by snad za těchto podmínek bylo držet cigaretu u horního rámu nebo se na parapet postavit, ale kdo by se potom staral o pejska, když páníček vypadne z okna. Ale i tak jde část kouře dovnitř.

Jaké jsou zdravotní následky kouření u psů?

Viděl jsem rentgenový snímek zadehtovaných prokouřených plic psa, který si jistojistě sám nezapálil. Kromě rakoviny plic ohrožuje psa (člověka také, ale ten se rozhodl dobrovolně) choroba, zvaná chronická obstrukční plicní nemoc, zkráceně CHOPN. Principem je reakce dýchacích cest na částečky kouře zvýšenou tvorbou hlenu a postupnou úmrtností řasinkového epitelu, který je nahrazen jizvovitou tkání. Dýchací cesty tak ztrácí pružnost a zužuje se jejich průsvit. Pes se pak při námaze dusí. Takže na krabičkách s cigaretami by mělo být napsáno „Kouření škodí vám i lidem a zvířatům ve vašem okolí.”

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies