Kostival lékařský

Velice známá léčivá bylina, která si své místo v léčitelství buduje už středověku. Právě teď je čas vyrazit na sběr, pokud vám to nevýjde, budete čekat do podzimu, až rostliny seschnou. Kostival možná znáte také pod názvem černý kořen, medunice nebo kobylí mléko.

Kostival lékařský

Kostival lékařský nemá své jméno jen tak pro legraci, jeho hlavní činností je totiž právě léčba kostí. Bylinka patří do čeledi brutnákovitých a lze z něj sbírat listy a kořeny. Listů z jedné rostliny nasbíráte opravdu hodně, protože kostival dorůstá do výšky 90 až 140 centimetrů. Celá rostliny je pokrytá jemnými chloupky. A barva květu? Nejčastěji najdete květy modrofialové barvy, méně často pak květy růžové nebo bílé. V naší přírodě naleznete kostival lékařský téměř všude.

Co kostival ukrývá

V této bylině je schováno mnoho slizovitých látek, tříslovin, silic a alkalodidů. V listech najdeme množství minerálních látek, zejména fosfor, draslík a vápník. Co se týče vitaminů, pak je v listech velké množství vitaminu A, B12 a C. Důležitou částí kostivalu jsou látky allantoin a cholin. Obě látky stimulují tvorbu červených krvinek.

Proč je kostival kostivalem? Název si získal ve středověku, kdy se nastrouhané kořeny používaly k léčbě zlomenin. Udělala se z nich kaše, obalila se jí zlomená kost a kaše velice rychle ztvrdla, jako dnešní sádra.

Co kostival umí

Hlavní úlohou je tedy léčba kostí, ale poradí si také s bolestí kloubů a svalů. Dokáže pomoci s léčbou bércových vředů, omrzlin i popálenin. V případě, že vás trápí otoky, bolesti zubů či vám hrozí paradentóza, bude kostival vaší první pomocí. Kostivalová koupel bojuje proti křečovým žilám, ekzému, revmatickým bolestem a vředovým onemocněním. Protizánětlivé účinky kostivalu obstarává allantoin ve spojení s kyselinou rozmarýnovou.

Vnější užívání

Vzhledem k obsahu toxických alkaloidů se vnitřní užívání příliš nedoporučuje, protože může být příčinou vzniku rakovinného bujení. Přitom netoxické složky alkaloidů a allantoin pomáhají při léčbě peptických vředů a zpomalují zrychlený pohyb střev. V některých zemích je dokonce zakázáno kostival pěstovat a užívat.  Na místě je tedy aplikace obkladů, koupele, mastí, tinktur a léčivých olejů. Pokud jde o hluboké otevřené rány, buďte s aplikací opatrní.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies