Neobyčejně vynikající kořenící bylina
Libeček je bylina, kterou najdete i na našich zahrádkách. Pochází z Asie a je to trvalka, kterou můžeme pěstovat i v květináči. Má jemnou vůni a výraznou chuť. Listy libečku jsou podobné celerové nati.
Používá se zelená část, kořen i semínka. Zlepší nám chuť polévek, vývarů a dušených mas. Používáme jen menší množství listů, abychom nepotlačili chuť jídla.
Meduňka voní po citrusech
Meduňka je další z oblíbených bylinek pěstovaných i u nás. Pochází z východního Středomoří. Je to keřík s malými lístečky, které krásně voní po citrónech. Používá se jako koření do jídel, ke zdobení sladkých moučníků a má i léčivé účinky.
Poslední dobou se používá při nakládání zeleniny a konzervaci zvěřiny. Sušená se přidává do polévek a omáček.
Provensálské koření
Provensálské koření je známá směs koření, původem z Francie. Tvoří ji tymián, oregáno, majoránka, rozmarýn a saturejka.
Používá se čerstvé i sušené a to nejen ve francouzské kuchyni. Velice dobře ochutí všechny druhy masa, jídla z rajských jablíček a hlavně pizzu.
Pažitka v zahradě nesmí chybět
Pažitka je hojně pěstovaná, nenáročná bylina. Dá se pěstovat i v květináči. Do Evropy ji přivezl z Číny Marco Polo. Je podobná trsu trávy. Stříháme ji nůžkami.
Je to výborná chuťová přísada do pokrmů a hodí se i jako ozdoba, při přípravě pomazánek, brambor apod.
Je vhodná k pokrmům z vajec, do polévek, omáček a masových jídel. Obsahuje vitamíny A a C a je bohatá na železo.
Tymián a jeho bohatá historie
Tymián pochází ze Středomoří a jeho používání má bohatou historii. Používáme jej velice opatrně, jelikož má výrazné aroma. Při přípravě marinád tymián mícháme spolu s bobkovým listem a petrželí.
Také ho můžeme použít do polévek, omáček a k přípravě různých druhů mas.
Yzop - méně známá bylinka, chuťově však velice dobrá
Yzop je jedna z méně známých bylin. Tak, jako mnoho dalších bylin, pochází ze Středomoří.
Používají se jemně sekané listy, a to do pokrmů z masa, paštik, náplní a také do tvarohových pomazánek a ovocných koláčů.
Diskuze