Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Koření v kuchyni - 3.díl

Je mnoho druhů koření, které lze využít při přípravě pokrmů. Dodají jim specifickou chuť a jejich vhodnou kombinací i neobyčejné kulinářské zážitky. Ale říká se „ všeho s mírou „ a u koření to platí dvojnásobně

Kořenky

Neobyčejně vynikající kořenící bylina

Libeček je bylina, kterou najdete i na našich zahrádkách. Pochází z Asie a je to trvalka, kterou můžeme pěstovat i v květináči. Má jemnou vůni a výraznou chuť. Listy libečku jsou podobné celerové nati.

 

Používá se zelená část, kořen i semínka. Zlepší nám chuť polévek, vývarů a dušených mas. Používáme jen menší množství listů, abychom nepotlačili chuť jídla.

Meduňka voní po citrusech

Meduňka je další z oblíbených bylinek pěstovaných i u nás. Pochází z východního Středomoří. Je to keřík s malými lístečky, které krásně voní po citrónech. Používá se jako koření do jídel, ke zdobení sladkých moučníků a má i léčivé účinky.

 

Poslední dobou se používá při nakládání zeleniny a konzervaci zvěřiny. Sušená se přidává do polévek a omáček.

Provensálské koření

Provensálské koření je známá směs koření, původem z Francie. Tvoří ji tymián, oregáno, majoránka, rozmarýn a saturejka.

 

Používá se čerstvé i sušené a to nejen ve francouzské kuchyni. Velice dobře ochutí všechny druhy masa, jídla z rajských jablíček a hlavně pizzu.

Pažitka v zahradě nesmí chybět

Pažitka je hojně pěstovaná, nenáročná bylina. Dá se pěstovat i v květináči. Do Evropy ji přivezl z Číny Marco Polo. Je podobná trsu trávy. Stříháme ji nůžkami.

 

Je to výborná chuťová přísada do pokrmů a hodí se i jako ozdoba, při přípravě pomazánek, brambor apod.

 

Je vhodná k pokrmům z vajec, do polévek, omáček a masových jídel. Obsahuje vitamíny A a C a je bohatá na železo.

Tymián a jeho bohatá historie

Tymián pochází ze Středomoří a jeho používání má bohatou historii. Používáme jej velice opatrně, jelikož má výrazné aroma. Při přípravě marinád tymián mícháme spolu s bobkovým listem a petrželí.

 

Také ho můžeme použít do polévek, omáček a k přípravě různých druhů mas.

Yzop - méně známá bylinka, chuťově však velice dobrá

Yzop je jedna z méně známých bylin. Tak, jako mnoho dalších bylin, pochází ze Středomoří.
 

Používají se jemně sekané listy, a to do pokrmů z masa, paštik, náplní a také do tvarohových pomazánek a ovocných koláčů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.