Kmínu patří mezi kořením prvenství
Kmín má v kuchyni nezastupitelnou roli. Jako přísada se používá jak do slaných, tak do sladkých jídel. Svou nezastupitelnou roli má v pečivu, kdy dodává svou přítomností jemnou, výraznou a nenahraditelnou chuť.
Kmín se také používá při přípravě masitých jídel, do polévek, salátů, vařených brambor, do zeleniny. Kmín jako koření výrazné chuti a vůně používali už ve starověku.
Perníkové koření nejen do perníku
Perníkové koření je směs několika druhů koření (skořice, nové koření mleté, badyán, koryandr, hřebíček, fenykl), které se používá nejčastěji k přípravě perníčků, vánoček a mazanců.
Toto koření můžete také použít například do číny, hodí se i do svařeného vína.
Hřebíček – výrazné aroma má své kouzlo a chuť
Málokdo ví, že hřebíček jsou v podstatě sušená poupata jihoasijského stromu. Hřebíček má silnou nasládlou vůni a intenzivní kořenitou (téměř pálivou) chuť.
Používá se k ochucení červeného zelí, zvěřinových pokrmů, kompotů, polévek, ovocných dezertů a svařeného vína.
Muškátový oříšek je výborný zejména jako koření masitých pokrmů
Muškátový oříšek je atypické koření pocházející až z Indonésie. Muškátový oříšek má velmi ostrou, sladce hořkou chuť.
Používá se k dochucení masa, omáček, uzenin, paštik, zeleniny a zeleninových polévek, je výborným kořením do masových nádivek.
Hodí se také do bramborových pokrmů. Je součástí kořenících směsí. Dobře ladí s pepřem, bobkovým listem, cibulí, petrželí a vegetou.
Nové koření je tradiční aromatické koření
Nové koření je tradiční aromatické koření s kořeněnou, příjemně palčivou chutí. Toto koření se získává z plodů tropického, stálozeleného stromu.
Nové koření má zajímavou vůni, která připomíná směs černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.
Přidává se nejen do polévek, omáček, marinád, klobás, šunky, telecího masa, masových rolád a zvěřiny. Nové koření se může také použít při nakládání okurek a hub.
Kurkuma jako koření
Sušená kurkuma se používá jako koření do vegetariánské stravy, do rýže, luštěnin, omáček, dušených a pečených mas, ale i do moučníků, knedlíků a bramborových těst. Spolu s dalšími druhy koření je častou součástí kořenících směsí.
Pro svou výraznou, sytě žlutou barvu je využívána také jako potravinářské barvivo do tuků, sýrů, likérů apod. Svou vůní připomíná zázvor a pomeranče. Chutná slabě palčivě.
Rozmarýn - koření používáné v italské, francouzské a španělské kuchyni
Rozmarýn lékařský (též Rozmarýna lékařská) pochází z horských oblastí Středozemního moře, ale možné jej pěstovat i u nás na zahrádce. Rozmarýn je jako koření používán hlavně v italské, francouzské a španělské kuchyni.
Je velmi výrazné kořenité chuti a proto se ho dává do všeho jen špetka. Rozmarýnem lze okořenit polévku, zeleninu, sáláty, maso nebo těstíčko na jeho smažení. Pokrmům dodává chuť zvěřiny.
Diskuze