Koření v kuchyni - 2.díl

Dnes vám přinášíme další díl našeho kulinářského seriálu – Koření v kuchyni. Dozvíte se více o kmínu, perníkovém koření, hřebíčku, muškátovém oříšku, novém koření, kurkumě a nebo také o rozmarýnu.

Myška vyrobená z koření

Kmínu patří mezi kořením prvenství

Kmín má v kuchyni nezastupitelnou roli. Jako přísada se používá jak do slaných, tak do sladkých jídel. Svou nezastupitelnou roli má v pečivu, kdy dodává svou přítomností jemnou, výraznou a nenahraditelnou chuť.

 

Kmín se také používá při přípravě masitých jídel, do polévek, salátů, vařených brambor, do zeleniny. Kmín jako koření výrazné chuti a vůně používali už ve starověku.

Perníkové koření nejen do perníku

Perníkové koření je směs několika druhů koření (skořice, nové koření mleté, badyán, koryandr, hřebíček, fenykl), které se používá nejčastěji k přípravě perníčků, vánoček a mazanců.

 

Toto koření můžete také použít například do číny, hodí se i do svařeného vína.

Hřebíček – výrazné aroma má své kouzlo a chuť

Málokdo ví, že hřebíček jsou v podstatě sušená poupata jihoasijského stromu. Hřebíček má silnou nasládlou vůni a intenzivní kořenitou (téměř pálivou) chuť.

 

Používá se k ochucení červeného zelí, zvěřinových pokrmů, kompotů, polévek, ovocných dezertů a svařeného vína.

Muškátový oříšek je výborný zejména jako koření masitých pokrmů

Muškátový oříšek je atypické koření pocházející až z Indonésie. Muškátový oříšek má velmi ostrou, sladce hořkou chuť.

 

Používá se k dochucení masa, omáček, uzenin, paštik, zeleniny a zeleninových polévek, je výborným kořením do masových nádivek.

 

Hodí se také do bramborových pokrmů. Je součástí kořenících směsí. Dobře ladí s pepřem, bobkovým listem, cibulí, petrželí a vegetou.

Nové koření je tradiční aromatické koření

Nové koření je tradiční aromatické koření s kořeněnou, příjemně palčivou chutí. Toto koření se získává z plodů tropického, stálozeleného stromu.

 

Nové koření má zajímavou vůni, která připomíná směs černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.

 

Přidává se nejen do polévek, omáček, marinád, klobás, šunky, telecího masa, masových rolád a zvěřiny. Nové koření se může také použít při nakládání okurek a hub.

Kurkuma jako koření

Sušená kurkuma se používá jako koření do vegetariánské stravy, do rýže, luštěnin, omáček, dušených a pečených mas, ale i do moučníků, knedlíků a bramborových těst. Spolu s dalšími druhy koření je častou součástí kořenících směsí.

 

Pro svou výraznou, sytě žlutou barvu je využívána také jako potravinářské barvivo do tuků, sýrů, likérů apod. Svou vůní připomíná zázvor a pomeranče. Chutná slabě palčivě.

Rozmarýn - koření používáné v italské, francouzské a španělské kuchyni

Rozmarýn lékařský (též Rozmarýna lékařská) pochází z horských oblastí Středozemního moře, ale možné jej pěstovat i u nás na zahrádce. Rozmarýn je jako koření používán hlavně v italské, francouzské a španělské kuchyni.

 

Je velmi výrazné kořenité chuti a proto se ho dává do všeho jen špetka. Rozmarýnem lze okořenit polévku, zeleninu, sáláty, maso nebo těstíčko na jeho smažení. Pokrmům dodává chuť zvěřiny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies