Koření v kuchyni - 1.díl

Je mnoho druhů koření a bylin, které s úspěchem využijeme při přípravě pokrmů a dodáme jim neobvyklou chuť. Koření používáme pro jeho výraznou vůni, chuť a účinek. Využíváme semena, listy, květy, kořeny, pupeny i kůru...

Koření,sušené,majoránka

Anýz se skvěle hodí nejen do perníku…

Anýz pochází ze Středomoří a Malé Asie a patří k nejstaršímu koření. Používáme jeho semena, buď celá nebo drcená. V kuchyni jej přidáváme do sýrových pomazánek, při úpravě některých druhů masa, do chlebových těst a koláčů, perníku, cukroví apod. Využívá se i při konzervaci ovoce a zeleniny.

Bazalka je koření italských specialit

Bazalka pochází z Asie a Afriky. Používají se čerstvé nebo sušené listy. V mikrotenovém sáčku vydrží v chladničce několik dní. Čerstvou ji dáváme do zeleninových salátů, do vařených jídel ji přidáváme před dokončením. Vhodně se doplňuje s česnekem. Hojně se využívá v italské kuchyni při přípravě těstovin a pizzy.

Dobromysl a pizza je skvělá kombinace

Dobromysl znali lidé již ve středověku a pravděpodobně pochází ze severní Afriky. Využívají se listy, které se můžou sušit. Ochucujeme jí těstoviny, masa, jídla z brambor, pomazánky a pizzu.

Fenykl a jablkový koláč je taky správná volba

Fenykl pochází z jižní Evropy a patří k nejstarším kulturním rostlinám. Čerstvé listy se přidávají do zeleninových salátů, k vařené zelenině do polévek a pomazánek. Semínka mají využití při přípravě masových směsí, zeleninových omáček a při konzervaci zeleniny, hlavně červené řepy. Také pečivo, jako chleba nebo jablkový koláč, můžeme ochutit tímto kořením.

Kapary je pro nás exotické koření

Kapary se pěstuje ve Španělsku, Francii a Itálii. Pochází ze středomoří. Jsou to vlastně květní pupeny keřovité rostliny kapary trnité. Používají se do omáček, salátů, majonéz a jako pikantní koření do masových směsí. Hojně jsou využívány při zdobení chlebíčků, chuťovek a studených mís.

Kerblík lze pěstovat i za oknem

Kerblík pochází z jihozápadní Asie. Velice se podobá petrželi a často ji nahrazuje. Čerstvé listy přidáváme do salátů, omáček, polévek, k rybám, vajíčkům, drůbeži. Kerblík přidáváme až před koncem vaření.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies