Bez soli a pepře to nejde
Sůl nad zlato, to je přísloví, které opravdu platí. Je ale nutné to s dávkami soli nepřehánět, protože jak všichni víme, všeho moc škodí. Sůl by měla chuť jídla zvýraznit, ne ji přehltit. Nezapomeňte také, že sůl je obsažena v kořenících směsích a hotových marinádách a v případě jejich použití proto již sůl nepoužívejte. Stejně všestranné je také použití pepře. Do bílých omáček ale používejte bílý pepř – je jemnější a nepůjde v omáčce vidět.
Sladká a pálivá paprika
Také paprika je jako koření nepostradatelná. Používá se do omáček, do guláše, k ochucení masa, zeleninových pokrmů a podobně. Perfektně ladí s kmínem nebo kari kořením. Výborný je také eidam posypaný kari kořením – pokud jej takto ponecháte přes noc v lednici, získá na druhý den paprikovou chuť.
Kmín, bobkový list a nové koření
Co by to byly za brambory, kdybychom do nich nepřidali sůl a kmín. Jejich chuť ale můžete podtrhnout také přidáním bobkového listu! Stejně tak rýže bude chutnější, pokud do vody přidáte také bobkový list a klidně i nové koření. Tato kořenící trojice je nezbytná také při ochucování polévek.
Jalovec dochutí zvěřinu
Jste-li milovníci zvěřiny, mějte doma vždy jalovec. Právě dokáže zvýraznit chuť zvěřinového masa. Perfektní je také v červeném zelí.
Tymián a oregáno – chutná dvojka
Součástí mnoha zeleninových pokrmů je tymián a oregáno. Málokdo ale ví, že kromě šopského salátu se hodí i k masu a rybám.
Nepostradatelné bylinky
Petržel, bazalka, meduňka. Tyto bylinky skvěle ochutí saláty, zeleninové pokrmy, ale i maso a ovocné polévky. Z meduňky lze udělat i velmi chutný čaj
Diskuze