Kopretina a její křehká krása

Známe ji všichni. Většina z nás trhala její lístky a přitom se neustále ptala - “má mě rád/a, nemá mě rád/a…”. Kopretiny oznamují příchod léta a samozřejmě pro ty, kteří nepracují, i příchod prázdnin. Existuje přes 70 druhů rostlin, které spadají do rodu “kopretiny”. Ale u nás se přirozeně vyskytují pouze 3 druhy, jež byly dříve označovány jako - kopretina bílá.

kopretina

 

Druhy kopretin, které se u nás vyskytují

 

Kopretina irkutská je nejrozšířenější druh, je víceletá a můžete ji vidět růst skoro všude - na louce, v příkopu, na zahradě, v květináči a všude od nížin až po horské oblasti. Kopretinu bílou najdete pouze v nejteplejších částech naší republiky. Najdete ji především v blízkosti velkých řek - Pomoraví, Podyjí a podobně. Kopretina panonská roste jen ve středo-západních Čechách a na jižní a střední Moravě.

 

Některé další druhy kopretin

 

  • Kopretina řimbaba je oblíbenou zdobnou květinou a kvůli žluto-bílým květům, si ji lidé mohou splést s Heřmánkem. Většina si ji oblíbila také kvůli jejím léčivým účinkům, protože dokáže zmírnit bolesti kloubů, páteře a také pozitivně působí na migrénu.
  • Pařížská kopretina nemá jen typické “kopretinové” zbarvení. Najdete ji v jiných barvách - žlutá, oranžová, růžová, fialová a další. A jestli jste se domnívali, že podle jejího názvu pochází z Paříže, spletli jste se, neboť pochází z Kanárských ostrovů.
  • Velkokvětá kopretina má robustní stavbu. Její stonky jsou velice tuhé. Květy mají bílou barvu a zářivě žlutý střed.

 

Pěstování

 

Dříve se kopretina bílá používala k výrobě sirupů, které pomáhaly léčit katar, což je zánětlivé onemocnění sliznice - např. žaludku, střev či průdušek. Dnes se využívá především jako medonosná rostlina. Kopretiny vyžadují úrodnou a mírně vlhkou hlinitou půdu. Umístěte je na slunné místo či alespoň do polostínu. Prudké slunce milují hlavně nižší alpské druhy kopretin. Vyšší druhy potřebují především oporu. Zasadit je můžete doslova kdekoliv - na záhon nebo do truhlíku na balkón či za okno.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies