Koňské trápení

I takové krásné a statné zvíře, jako je kůň, občas postihne nějaká nemoc. A o tom, že jich není málo, se můžete přesvědčit v našem dnešním článku. Seznamte se s nejčastějšími nemocemi pohybového aparátu, dýchacího aparátu či zažívací soustavy a příčinami jejich vzniku.

Kůň

Nemoci pohybového aparátu

K nejběžnějším nemocem pohybového aparátu lze zařadit natažení šlachy (projevuje se kulháním a je způsobené přetažením při nadměrné zátěži), zaskočení spěnky (otevřená rána či odřenina přední nohy vzniklá zadní nohou koně při nesprávné chůzi), zášlap korunky (kůň si při chůzi přišlápne protilehlou končetinu), poranění spěnky (způsobené nesprávnou chůzí), zlomeniny kostí (při velkém tlaku se může kost zlomit, někdy je to také následek nedostatku vápníku), zánět okostice (při nadměrném zatěžování, projevuje se otokem a kulháním).

Poruchy zažívací soustavy

U koní se setkáme nejčastěji s různými typy kolik. Všechny mají podobné příznaky, tzn. lehání a vstávání, hrabání přední nohou, kopání se do břicha, ohlížení se na břicho, válení se, pocení či nervozitu. Koliky lze rozdělit do třech základních druhů: zácpa (vzniká přiškrcením střeva nebo v důsledku nahromadění potravy jeho ucpáním), mechanický přesmyk kliček střeva (dochází k přehození střeva do nepřirozené pozice, například zauzlení) a křečová kolika (může vzniknout v důsledku extrémního přemnožení střevních parazitů, například tasemnice). U všech výše uvedených typů kolik je nezbytně nutné přivolat veterináře v co nejkratším možném čase, hrozí riziko úhynu zvířete.

K dalším nemocem zažívací soustavy lze zařadit ucpání jícnu (v důsledku vzpříčení potravy v jícnu, může dojít k vytékání slin prostřednictvím nozder) a průjem (následkem nesprávného krmení nebo působením bakterií, důležité je zajistit dostatečný pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci).

Nemoci dýchacího aparátu

Nejběžněji se u koní projevuje kašel (je projevem snahy plic se čistit, může být chronický), z respiračních potíží pak chřipka (může vést k chronickým onemocnění plic nebo srdce, mezi příznaky řadíme výtoky hlenů z nozder, očí a zvýšenou teplotu), chronické obstrukční onemocnění plic - COPD (chronické zúžení průdušek následkem alergie, projevuje se těžkým dýcháním, výtokem z nozder a kašláním) nebo zápal plic (usazení infekce nebo viru na plicích, příznaky jsou zvýšená teplota, těžké a zrychlené dýchání).

Kromě výše uvedených se můžeme u koní setkat s onemocněním kůže,očí, nosu, dutiny ústní, oběhového systému, kopyt, vnitřními a vnějšími parazity.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies