Kompostér – užitečný pomocník do vaší zahrady

Chcete si založit kompost, ale nemáte dostatečné místo na své zahradě? Chcete se také vyhnout nevzhledné hromadě kompostu, zápachu a létajícímu hmyzu? Ideálním řešením je kompostér.

Kompost

 

Výhody kompostéru

Velkou výhodou kompostéru jsou jeho malé nároky na místo pro kompostování. Kompostér Vám vytvoří plnohodnotný, na výživné látky bohatý humus v podstatně kratší době než kompost vytvořený zcela přírodní cestou. S kompostérem se také vyhnete nevzhledné hromadě kompostu spojené se spoustou zápachu a létajícího hmyzu.

Kompostér a jeho druhy

  • dřevěný kompostér
  • plastový kompostér

Co můžeme kompostovat

Zbytky ovoce a zeleniny, chemicky neošetřený chlévský hnůj, drcenou slámu, plevel před květem a tvorbou semen, popel, sedliny z kávy a čaje, vaječné skořápky, drcené větve (kdy skvěle využijete drtič odpadů), piliny, drcené seno a slámu, zvadlé listí a zvadlou trávu (není vhodné listí z topolu, břízy, dubu, magnólie, ořechu a kaštanu), posklizňové drcené zbytky kořenů , zbytky jídel, slupky z brambor, atd.

 

 

Kompostéry Puruplast urychlují tvorbu kvalitního humusu díky speciálně navrženým otvorům.

 

Co do kompostéru nepatří

Jakékoliv kovy, plasty, popel a zbytky z cigaret, sklo, keramika, kůže, kosti, zbytky masa a jídel, nať z brambor, plevel po odkvětu rostliny, větší množství jehličí, odřezky z tújí, předem neupravené (kvašením apod.) zvířecí a lidské výkaly (kromě chlévského hnoje se slámou), nemocné a chemicky ošetřené listí, nemocné zbytky rostlin (včetně kůry z citrusových plodů apod.).

Nežádoucí odpad může doslova pohltit také vaši domácnost. Ale „kam s ním”? Jednoduchým řešením je pořídit si drtič kuchyňského odpadu - jak pracuje a na co všechno jej lze použít?

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies