Kočky - záleží na původu?

Rozhodli jste se chovat doma kočku, ale nevíte jakou? Pokud uvažujete o založení chovné stanice, jistě budete volit plemeno kočky, které bude nějakým způsobem výjimečné. Důležité však je, aby kočka byla zdravá.
Kotě hrající si

Kočky – kde hledat?

Novou kočku či kotě si lze pořídit z mnoha různých zdrojů - od chovatelů, z obchodů se zvířaty či od různých organizací či útulků, zabývajících se ochranou zvířat. Domácí kočku není problém najít v rodinných domcích, na vesnicích, v útulcích. Po konkrétním plemenu se shánějte ve Svazu chovatelů, prohlížejte si inzertní části odborných časopisů, kontaktujte chovatele. Koťata se rodí během zimy méně než během letních měsíců.

Kočky – výběr kotěte

Ideální doba pro přesun nečistokrevného kotěte do jeho nového domova je osm týdnů. Před tím než si kotě přinesete, vyberte mu jméno. Kotě se učí poznávat zvláště v období mezi čtvrtým a sedmým týdnem, kdy se utváří kotěti vnímání, povaha, způsob, jak bude přistupovat k ostatním zvířatům a lidem. Pokud stojíme před výběrem kotěte, měli bychom si vybírat pokud možno z celého vrhu. Určující není jen vzhled kotěte, ale také zdraví a chování.

Kočky – volte raději hravé kotě

Až budete vybírat, dejte přednost takovému koťátku, které bude hravé, dovádivé, přátelské a důvěřivé. Kotě, které se drží zpátky, je nedůvěřivé a plaché může mít bojácnou povahu, nebo nemusí být zcela zdravé. Nezdravé kotě může kýchat, mít nateklé oči, nečistou a nezdravou srst. Rasa vám mnohé napoví.

Kočky – prohlídka u veterináře

Až si přinesete kotě domů, nezapomeňte co nejdřív navštívit veterináře. Veterinární lékař posoudí, zda je kotě zdravé, správně se vyvíjí a netrpí žádnými vývojovými vadami. Ve dvanácti týdnech se obvykle provádí první očkování a poté další celková kontrola.

Kočky – starší kočka

Pokud nemáme čas na výchovu kotěte, je dobré dát přednost dospělé starší kočce, zvlášť pokud známe její povahu. Pochází-li kočka z útulku, snažíme se o ní od zaměstnanců zjistit co nejvíce. Kočky, které se většinu života potulovaly volně po okolí, hůře přivykají integraci do domácího prostředí.

Kočky – jak poznat zdravou kočku

  • Uši by měly být čisté a bez nepříjemného pachu. Hluchotou trpí často bílé modrooké kočky.
  • Oči by měly být čisté a jasné, neslzavé.
  • Dásně by měly být růžové (ne červené) a zuby bílé.
  • Srst by měla být čistá a neměla by být matná. Holá místa na srsti nebo odlupující se srst může značit kožní onemocnění. Srst pod ocáskem by měla být čistá.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies