Kočky a syrová strava

Kočky se řadí mezi masožravá zvířata, která ke svému životu potřebují maso. To jim dodá potřebné bílkoviny živočišného původu, které mají vliv na kvalitu a délku jejich života. Neznamená to ovšem, že je musíme od rána do večera krmit pouze masem. Vyžadují pestrou stravu, která zajistí, že jejich organismus bude fungovat tak, jak správně má.

Něvská maškaráda

Pravidla krmení koček

I když jsou kočky masožravá zvířata, neznamená to, že je musíme od rána do večera krmit pouze masem. Vyžadují pestrou stravu, která zajistí, že jejich organismus bude fungovat tak, jak správně má. Proto kočce podáváme kromě granulovaného krmiva a masa, také zeleninu (například strouhanou mrkev, případně vařenou kořenovou zeleninu), ovesné vločky, kvasnice (sušené, přidáme je k masu), vejce (v syrovém stavu pouze žloutky, případně vejce tepelně upravená) a nebo trávu (pomůže k pročištění střev).

Kravské mléko není pro kočky vhodné (hrozí riziko chronických průjmů a zvracení), nejsou schopné v dospělosti produkovat enzym laktázu. Doporučuje se spíše neředěné kondenzované mléko (například Tatra) a nebo zahuštěná smetana v omezeném množství.

Syrové maso versus konzervy pro kočky

Je lepší podávat syrové maso a nebo maso z konzervy? Maso z konzervy je pro kočku mnohem vhodnější, protože bývá již předem tepelně upraveno a je prosté zárodků různých parazitů.

Kočku krmíme konzervami s masem určeným právě pro ně. Psí konzervy (a ani jinou psí potravu) rozhodně nepodáváme, můžeme jim způsobit nejen zažívací potíže, ale také močové kameny. I když je pro kočky nejlepší volbou konzervované maso, neznamená to, že nesmí maso syrové - jen je potřeba vědět, jak jej předem upravit.

V případě podání nesprávně uskladněného a upraveného masa vystavujeme svého mazlíčka riziku, že pozře společně s masem, také různé parazity (například bakterie salmonely, listerie a jiných). Víte, jak syrové maso před podáním upravit?

Vhodné maso pro kočky a jeho úprava

  • Vhodné je hovězí, kuřecí, králičí, krůtí maso a také ryby. Ryby (zejména mořské) nepodáváme příliš často - obsahují enzym thiaminázu, který může způsobit u kočky závažné změny v mozku nebo v srdečním svalu.
  • Kočku nekrmíme příliš často vnitřnostmi - způsobují průjmy, obsahují také nadbytek vitaminu A (zejména játra), který může způsobit závažné pohybové potíže. Vhodná jsou hovězí játra, vepřová nejsou příliš vhodná.
  • Maso před podáním necháme nejméně po dva až  tři dny zmražené (při teplotě minimálně -18 °C). Ale ani takto upravené maso ovšem není pro našeho mazlíčka zcela bezpečné - mražením sice zlikvidujeme většinu parazitů, ale někteří původci infekčních onemocnění mohou i přesto přežít (například salmonela).
  • Kočku nekrmíme kostmi! Hrozí poškození střev, záněty tlustého střeva a zácpa.
  • Maso (ať už syrové nebo vařené) nepodáváme zvířeti příliš často. Jednostranná strava kočkám nesvědčí. Kromě zvýšeného výskytu průjmů nejrůznějšího původu, existuje i řada onemocnění, které mohou následkem jednostranné stravy vzniknout.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies