Kočka domácí (Domestic cat)

Kočka domácí je výbornou společnicí, stejně jako plemenné kočky. Nemá sice svůj průkaz původu, ale nese v sobě jedinečné vlastnosti koček, které se vyvíjely z odnoží divokých koček. Kočka domácí převažuje nad těmi, které jsou plemenné.
Kočka domácí

Kočka domácí – původ

Kočka domácí je již po tisíciletí průvodcem člověka. Kočka domácí je vlastně příbuzná kočky divoké, po které zdědila vynikající zrak, sluch a tělo dokonale uzpůsobené k lovu. Nejstarší známé důkazy o soužití člověka a kočky pochází z období asi před 4 500 lety. Už ve Starém Egyptě patřila kočka k uctívaným zvířatům. Věřili tomu, že mají moc chránit člověka před zlem. Přítomnost kočky v domě znamenala požehnání.

Kočka domácí – charakteristika

Kočky domácí nevykazují v podstatě žádné charakteristické znaky plemene. Díky šlechtění (plemenitbě, chovu) vznikla celá řada jednotlivých plemen kočky domácí, která se navzájem liší nejenom barvou srsti, její kvalitou ale i stavbou těla, velikostí a barvou očí i povahovými vlastnostmi.

Kočka domácí – vzhled

Kočky domácí existují ve všech možných barevných varietách, mohou být mourovaté, žíhané, tříbarevné nebo rezavé. Škála barev a kombinací může být různá a jedinečná. Barva očí těchto koček většinou ladí s barvou srsti. Srst může být krátká i delší.

Kočka domácí – charakter a temperament

Každá kočka – i domácí – má svou jedinečnou povahu. Tyto kočky mohou být klidné, vyrovnané, milé a mazlivé. Kočka domácí se chová podobně jako její divoce žijící příbuzný. Doma chované kočky si sice nemusí shánět potravu, ale přesto se projevují jako lovci. Na kořist číhají někde v úkrytu, nebo se za ní přikrčeně plíží. Většina těchto projevů je instinktivní.

Kočka domácí a výstavy

Kočka domácí není dokonce ani vyřazena z výstav. Nehodnotí se u ní přesně dané standardy, ale spíše kondice, zdravý vzhled a celkový stav.

Kočka domácí a kastrace

Kočka domácí může mít koťata dvakrát za rok, přičemž v jednom vrhu jich může mít až deset. Kočky domácí, které nejsou určeny na chov (a volně žijící), by měly podstoupit kastraci.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies