Kočičí plemena, které jsou nejčastěji nemocné

Kočka doprovází lidskou populaci již tisíce let. Vždy sloužila jako lovec hlodavců, nyní se uplatňuje spíše jako společník člověka. Kočky jsou od přírody osaměle žijícím tvorem, zejména mají-li dostatek potravy.

Somálská kočka

Popularita čistokrevných koček

Oblíbenost čistokrevných plemen a nových kočičích plemen neustále vzrůstá, ovšem pro zdraví koček to není zrovna nejlepší. Mezi plemeny vždy při výběrovém křížení dochází ke vzniku nepředvídatelných kombinací dědičných znaků. Pokud je cílem křížení vytvoření nového plemene, objevují se znaky jako lysá kůže, trpasličí vzrůst nebo miniaturizace. Všechny tyto znaky mohou vést ke vzniku zdravotních problémů.

Neinfekční nemoci koček

Tyto nemoci jsou spojovány se stravou, zevním prostředím, patří sem také vrozené vady a poruchy jako je zácpa, křivice, zánět jater, zánět zvukovodu, močové kameny, zánět ledvin, poruchy kůže.

Dědičné vlastnosti

Výběrový chov s malou genovou základnou sebou nese určité vlastnosti, jako je typ a barva srsti. Kromě těchto znaků může nežádoucím způsobem shromažďovat negativní genetický materiál. Zdravotní problémy způsobené dědičností u čistokrevných koček rychle přibývají. Patří zde například:

  • dysplasie kyčlí
  • luxace čéšky
  • šedý zákal
  • progresivní atrofie sliznice

Odchylky a vady kostry - dysplasie kyčlí, luxace čéšky

Dysplasie kyčlí se vyskytuje téměř u celé kočičí populace, ale nejvyšší je výskyt u plemene mainské mývalí kočky. Luxace čéšky je také typická u devonských rexů. Aktivní výběr čistokrevných plemen vede k viditelným změnám. Orientální a siamské kočky mají mnohem delší a tenčí kosti, než jejich předkové. Kostra britské krátkosrsté kočky je naopak kompaktnější a má těžké dlouhé kosti. Tyto tvary kosti vedou ke zvýšení rizika genetických, bolestivých onemocnění kloubů.

Hluchota

Hluchota postihuje modrooké bílé kočky. Modré oči jsou podmíněny formou albinismu, který způsobuje nedostatek barviva v srsti a v duhovce, vyskytuje se u koček s bílou srstí. Modrooké bílé kočky jsou hluché, protože gen zapříčiňující ztrátu pigmentu zaviňuje také vysychání kapaliny v Cortiho orgánu v uchu. V Cortiho orgánu se analyzuje a zesiluje zachycený zvuk.

Šedý zákal

Šedým zákalem trpí v největší míře himalájské kočky (birm). Jde o zakalení čočky. Kataraka postihne buď čočku celou nebo jen jednotlivé úseky čočky. Jde o nejčastější příčinu oslepnutí koček. Kataraky mohou vznikat nejen v důsledku genetických defektů, ale také ve stáří, jako následek zánětů, cukrovky či traumat.

Progresivní atrofie sítnice

Dědičné onemocnění oka, vyskytující se u habešanek a somálských koček. Toto onemocnění postihuje fotoreceptory sítnice, které postupně degenerují. Prvním příznakem je zhoršení nočního vidění, poté dojde ke zhoršení vidění za denního světla a kolem pátého roku k úplné slepotě.

Další dědičné choroby

Určité linie dlouhosrstých plemen (perská kočka) trpí ledvinovými chorobami, například polycystitidou. U devonských rexů se vyskytují svalové křeče, barmy mají plochý hrudník a syndrom slabosti nebo dokonce smrtelné deformace hlavy. Některé siamské a orientální krátkosrsté kočky jsou ohroženy zděděnou srdeční chorobou a amyloidózou, která způsobuje smrtelné usazeniny v tělních orgánech. Birma vzácně dědí sklon ke kožním a nervovým poruchám.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies