Klíněnka jírovcová

Klíněnka jírovcová je motýlek, který napadá především jírovec maďal. Minování většího množství larviček způsobuje předčasný opad listů kaštanů a způsobuje tím především estetické škody. Jak se proti klíněnce jírovcové chránit?

Klíněnka jírovcová

Klíněnka jírovcová - jak vypadá?

Dospělý motýl klíněnky má velikost průměrně kolem 4 mm, je svěle rezavý s béžovými čárkami na křídlech.

Jak klíněnky stromům škodí?

Na jaře se vylíhlí motýlci klíněnky objevují před rozkvětem jírovců (v dubnu), po vytvoření listů vyletují na spodní větve stromů, nakladou vajíčka na svrchní stranu listů, z nich se vylíhnou larvy, které se prokoušou do vnitřního pletiva listů, kde listy vyžíráním decimují (minují). Následně se zakuklí a po vylíhnutí koloběh pokračuje. V jednom roce vzniká několik generací. Až poslední generace zůstane po zakuklení ve spadaném listí a přezimuje do příštího roku.

Ochrana stromů před klíněnkou jírovcovou

Nejlepším způsobem ochrany před klíněnkou je shrabání spadlého listí na podzim a jeho likvidace (nejlépe spálením, případně kompostací pod asi 10 cm vysokou vrstvou zeminy).

Chemický způsob ochrany

Chemický způsob ochrany se používá pouze výjimečně na stromy na frekventovaných místech. Ideální je v období mezi 10. - 15 květnem ošetřit stromy fungicidním přípravkem Dimilin. Doporučuje se zalivka napadených stromů.

Informace k chorobám a škůdcům rostlin

Plevele a ochrana proti nim

Plži v zahradě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies