Kiwano – africký rohatý meloun

V dnešním článku Vám poradíme, jak pěstovat kiwano – neobvyklou zeleninu, známou také pod názvem africký rohatý meloun.

Kiwano

<!-- -->

Všeobecně o kiwanu

Kiwano (Cucumis metuliferus) pochází z Afriky, kde se již přes 3 000 tisíci let pěstuje na Kalaharské poušti. Během posledních 100 let kiwano zdomácnělo v Austrálii a na Novém Zélandu. Řadíme jej do čeledi tykvovitých.

Jak kiwano vypadá?

Je to jednoletá liána, která velmi rychle roste. Celá je porostlá mírně pichlavými chloupky. Její úponky s výhonky dosahují délky i několik metrů. Listy jsou velké, podobné listům okurek. Květy jsou sytě žluté. Plody jsou válcovité oranžové bobule, porostlé krátkými pichlavými ostny. Dorůstají do délky až 12-ti centimetrů. Plod je uvnitř rozdělen na několik komůrek, které jsou vyplněné semeny v zelené rosolovité dužnině. Kiwano chutná částečně po kiwi, banánu a melounu, vzhled dužniny je podobný dužnině okurky. Obsahuje významné množství draslíku, hořčíku a vitamínu C.

Vhodný termín výsevu semen kiwana se blíží

Semena kiwana získáme zakoupením již zralých plodů. Dužninu plodů vydlabeme a opatrně vyjmeme semínka. Ty očistíme a omyjeme. Semena lze zakoupit i ve větších zahradnických centrech a nebo na internetu. Vhodným termínem výsevu je konec února. Semena vyséváme do květináčů a nebo truhlíků.

Nejlépe klíčí při teplotě okolo 28 ºC, sadba se vyvíjí dobře při 24 - 26 ºC . Po celou dobu vegetace by neměla pěstební teplota klesnout pod 12 - 15 ºC. Po vyklíčení a zesílení rostliny přepichujeme. Koncem května rostliny vysazujeme do skleníku. Pokud nestihneme termín výsevu koncem února, nevadí - rostliny lze vysazovat koncem května přímo do teplých skleníků či fóliovníků.

Kiwano pěstujeme podobně jako skleníkové okurky

Pokud budeme chtít tuto neobvyklou zeleninu pěstovat, musíme vlastnit skleník a nebo teplý fóliovník. Rostlina vyžaduje dostatečně světlé stanoviště, dostatek prostoru pro svůj růst, teplo, kyprou půdu bohatou na živiny a také dostatek vody. Spon výsadby by měl být 1,2 - 1,4 x 2 metrů. Rostliny vyžadují oporu, pravidelně proto přivazujeme jejich výhony na konstrukce nebo sítě. Pokud rostliny dosáhnou výšky 1,5 metrů, tak je zastřihneme. Zamezíme tak růstu neplodných lodyh.

Sklizeň plodů

Plody sklízíme od počátku září do příchodu mrazíků probírkou. Sbíráme pouze dobře vyzrálé plody, které by měly být lehce nažloutlé. Díky své silné slupce snesou dlouhodobější skladování. Konzumujeme dužninu, kterou vydlabáváme lžičkou. Kiwano je vhodnou přílohou jak k masitým, slaným tak i sladkým pokrmům.

Prevence plísňových chorob

Stejně tak, jako skleníkové okurky, i kiwano občas trápí plísňové choroby. Rostliny je možné ošetřit fungicidními přípravky vhodnými na skleníkové okurky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies