Když se řekne palačinka...

Když se řekne palačinka, každý z nás ví, o čem je řeč. Tenká placka z litého těsta si dobyla zkrátka celý svět. Její rychlá příprava a všestranná použitelnost ji řadí mezi oblíbené pokrmy. Nepostradatelnou součástí palačinek jsou slané nebo sladké náplně.

Plněná palačinka

Recept na palačinkové těsto (asi pro 4 osoby)

500 ml mléka, 2 vajíčka, 250 g hladké mouky, špetka soli, olej na smažení

Jak budeme postupovat

Do mléka vmícháme vajíčka, špetku soli a po částech přisypáváme mouku. Vymícháme hladké těsto, řidší konzistence. Nesmí zůstat hrudky mouky. Hotové těsto necháme půl hodinky odležet při pokojové teplotě. Pokud těsto zhoustne, přidáme mléko podle potřeby a dobře zamícháme.

Na smažení je vhodná teflonová pánev, která se lehce vymaže olejem a rozehřeje. Na rozehřátou pánev malou naběračkou lijte těsto, které se krouživým pohybem s pánví nechá rozlít po celém dně. Palačinky pečeme z obou stran. Vrstvíme je na vyhřátý talíř aby zůstaly teplé. Až všechny kousky dopečeme, tak je plníme podle chuti.

Recept na palačinky plněné žampióny (pro 4 osoby)

8 kusů hotových palačinek, 2 lžíce másla, 1 cibule, 400 g žampiónů, 150 g strouhaného sýra, sůl, černý mletý pepř, 4 lžíce sekaných bylinek ( petržel, pažitka )

Jak budeme postupovat

Na zpěněném másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přisypeme žampióny, které jsme očistili, umyli a nakrájeli na tenké plátky. Za stálého míchání je smažíme. Hotovou směs ochutíme solí a mletým pepřem.

Směsí potíráme palačinky, hojně posypeme sekanými bylinkami, srolujeme a skládáme do jemně vymazané zapékací misky. Povrch posypeme strouhaným sýrem a asi 10 minut zapečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Jednotlivé porce klademe na teplé talíře. Povrch posypeme zbytkem sekaných bylinek. Podáváme se zeleninovým salátem.

Recept na čokoládové palačinky s banánem (pro 4 osoby)

8 kusů hotových palačinek, 4 kusy zralých banánů, 2 žloutky, 2 lžíce pískového cukru, 125 ml mléka, 1 čokoláda na vaření, půl sáčku vanilkového cukru, šlehačka na zdobení

Jak budeme postupovat

Vaječné žloutky smícháme s oběma cukry. Na mírném ohni rozehřejeme nalámanou čokoládu na vaření s mlékem a přidáme žloutky s cukrem. V horké vodní lázni vymícháme na hustý krém.

Na nahřáté talíře položíme 2 palačinky, které jsme potřeli čokoládovým krémem a posypali plátky oloupaného banánu. Naplněné palačinky přeložíme na polovinu a totéž uděláme ještě jednou. Povrch přelijeme zbytkem krému a zdobíme ušlehanou šlehačkou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies