Když klívie nekvete

Klívie neboli řemenatka kvete nádhernými pestrými květy, ne vždy se jich ale dočkáte. Víme však, jak svou šanci na spatření oné nádhery zvýšit!

Klivie

Jak vypadá klívie

Tato jihoafrická trvalka se vyznačuje obloukovitě převislými listy, které dosahují až 40 cm. Listy vyrůstají z cibulovitého stonku pravidelně na obě strany a mají tendence se kroutit, tomu však zabráníte, když rostlince poskytnete dostatek vlhkosti (můžete např. umístit květináč s rostlinou do misky s kameny, které budete průběžně zvlhčovat).

Po třech letech začíná klívie (též řemenatka) poprvé kvést – barva květu záleží na druhu rostliny: Clivia miniata – u nás nejrozšířenější druh, kvete ohnivě oranžovým květem, Red Roman červeně, White Lightning bíle, Pure Joy růžově, Gideons Yellow žlutě. Existují také řemenatky kvetoucí vícebarevně, u nás jsou ale špatně k sehnání.

Jak podpořit tvorbu květů

Aby vám klívie vykvetla, vyžaduje kvalitní zeminu s příměsí jílu a hojnou zálivku, v zimě však přísun vody omezte. Vhodná je také zvýšená vhkost vzduchu. Rostlinu hnojte jednou za 14 dní tekutým hnojivem pro kvetoucí rostliny (opět kromě zimy). Staré, odumřelé listy odstříhávejte – pozor však na šťávu z listů – je jedovatá!

Vhodné umístění je velmi důležité

Světlé stanoviště je vhodné, ne však přímé sluneční světlo – mohlo by listy řemenatky spálit. Umístěte raději rostlinu na západ.

Dopřejte rostlině odpočinek

Tato hlíznatá rostlina vyžaduje v zimě jinou péči než v létě. Je třeba, abyste již v srpnu začali omezovat zálivku a přestali přihnojovat. V září ji dobře omyjte (klidně ve sprše) a přestěhujte na chladnější místo – přichází doba odpočinku.

Pokud vše poběží, jak má, v prosinci by se měl objevit první květní stvol. Jakmile bude mít okolo deseti centimetrů, můžete řemenatku začít více zalévat. Stvol bývá až půl metru vysoký a květ v průběhu tří týdnů postupně odkvétá. Po odkvětu květní stvol seřízněte těsně nad úžlabím listů, v únoru – tedy v době, kdy by měla začít kvést – ji můžete začít znovu přihnojovat.

Mohlo by Vás také zajímat

Cibuloviny a hlíznaté rostliny

7 nejčastějších škůdců pokojových rostlin

Zajímavé pokojové rostliny pro náš domov

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies