Kdo má na svědomí prázdné lískové oříšky?

Těšíte se na bohatou úrodu lískových ořechů a představujete si vůni bábovky nebo vánočního cukroví, kde lískové oříšky udělají své? Potom louskáte a ouhle! Ořechy jsou sice plné, ale nejde o chutné ořechy, nýbrž trus a drť hladových larev. Který dobrák tuhle oříškovou zkázu způsobil?

Curculio \nucum

Nosatec lískovýmarkgtelfer.co.u

Přesně tak, nosatec lískový (Curculio nucum) je nejvážnějším škůdcem lísky. Jde o olivově hnědého brouka, který má nepravidelné světlé skvrnky na krovkách. Jde o nosatce, takže mu nechybí typický dlouhý, silně prohnutý nosec. Nechybí mu ani zalomená světlá tykadla. Brouk dorůstá délky šest až devět centimetrů.

Nosatec se činí v květnu a červnu

Dospělý nosatec vykusuje během května a června hluboké otvory do mladých ořechů a vyžírá všechno vnitřní pletivo. Činí se také na listech, kde vykusují drobné otvory. V červnu dospělé samičky kladou do oříšků vajíčka. Nosatci lískoví dobře létají a jsou aktivní především během slunečných dnů.

http://plante-doktor.dkHladové larvy

Z vajíček se vylíhnou bílé rohlíčkovité larvy s hnědou hlavou, ty si pochutnávají na ořechu samotném. Ořech se normálně vyvíjí a zraje, ovšem uvnitř je plný trusu a drtě. Často se stává, že napadené ořechy opadnou nebo zůstanou v obalových listech. Dorostlá larva dobrovolně z ořechu vypadne na zem a zvrtá se do půdy, do hloubky asi deset a více centimetrů. Tady v bezpečí přežije zimu, aby se na jaře mohla zakuklit, a celý kolotoč začne znovu.

Řešení

Larev se lze zbavit. Můžete prokypřovat půdu okolo stromu, čímž zničíte značné množství těchto potvůrek. Nejlepším řešením je vysadit lístky do výběhu slepic, které hravě larvy z půdy vyhrabou a zlikvidují. Dalším způsobem ochrany vašich oříšků je postřik. K postřiku lísek se používá přípravek Nurelle. Používejte jej v období výskytu brouku na jaře.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies