Jaké druhy se v restauracích a kavárnách podávají nejčastěji?
- Espresso
Kromě klasického espressa si můžete objednat i jeho další varianty - Lungo (prodloužené espresso), Doppio (dvojitá porce kávy), Cortado (s mlékem) či Macchiato (s mléčnou pěnou). I když se espresso podává v malém šálku, je káva neuvěřitelně silná. Ideální porce představuje 7 g kávy na 30 ml vody. Espresso se připravuje ve vysokotlakém kávovaru s tlakem přibližně 9 barů. Teplota vody se pohybuje v rozmezí 80 - 90 °C. Espresso je hotové do 30 vteřin, avšak záleží na kvalitě kávovaru.
- Caffé macchiato
Macchiato česky znamená “skvrnitý”, což se dále rozvádí, že se do něj přidává trochu mléka. Jedná se o espresso s jednou lžící mléčné pěny.
- Cappuccino
Pravé italské cappuccino se připravuje z ⅕ espressa, ⅖ našlehaného mléka a ⅖ horkého mléka. K přípravě se používá horké plnotučné mléko (70 °C). Pěna musí být bezchybná - jemně krémová, bez bublin.
- Latte
Klasické Latte tvoří kombinaci prodlouženého espressa alias Lungo a našlehaného mléka. Káva se servíruje ve velkých šálcích. Jen tak pro zajímavost, ve Francii nazývají tento druh kávy “caffé au lait” a v Austrálii zase “flat white”.
- Latte macchiato
Latte macchiato tvoří espresso s velkým množstvím našlehaného mléka. Do vysoké sklenice se nejprve nalije mléko, pak espresso a nakonec přijde poslední vrstva a tou je mléčná pěna.
- Turecká káva - “turek”
Je to káva “s lógrem”. Připravuje se v malé “džezvě”, což je plechová konvička s dlouhým ouškem. Do konvičky nasypeme 2 lžičky mleté kávy a zalijeme studenou vodou. Pak konvičku zahříváme do té míry, až káva skoro přeteče přes okraj. Opakujeme 3x a poté můžeme podávat.
- Irská káva
Příprava tohoto nápoje je již trochu složitější. Irská káva vznikne spojením klasického “turka” s panákem pravé irské whisky a s čerstvě ušlehanou smetanou. Podává se ve sklenici o objemu 2,4 dcl.
Diskuze