Kartouzská kočka, přezdívaná Šartréz

Toto kočičí plemeno získalo svůj název dle kláštera Chartrese, nacházejícího se ve Francii. Právě zde byla kartouzská kočka dovezena ze své domoviny, kterou byla Afrika. Z Francie se toto kočičí plemeno s postupem času dostalo do Anglie, kde bylo kříženo s francouzskými a perskými kočkami. Díky tomu bylo docíleno vzhledu kartouzské kočky do podoby, v jaké ji známe dnes.

Kartouzská kočka

Povaha kartouzské kočky

Je to klidné, přátelské a velmi inteligentní kočičí plemeno. Kartouzská kočka je aktivní, přizpůsobivá, zvědavá, hravá, empatická i samostatná. Má ráda lidskou společnost, ke svému pánovi a jeho rodině je nesmírně přátelská a ráda jim projevuje svou náklonnost. Někdy je nedůvěřivá vůči cizím lidem. S dětmi i ostatními zvířaty v domácnosti vychází velmi dobře. Dobře snáší také hluk. Má velmi jemný a zároveň vysoký hlas.

Kartouzská kočka – základní informace o plemeni

Tělo:

Kartouzská kočka je středně velká a svalnatá kočka. Její hmotnost se pohybuje v rozmezí od 3 do 7,5 kilogramů.

Končetiny:

Nohy má kartouzská kočka krátké a pevné, se silnými kulatými tlapami. Polštářky tlap jsou ve většině případů modro-šedě zbarvené.

Hlava:

Hlava kartouzské kočky má tvar obráceného lichoběžníku a je o něco málo širší, než delší.

Oči:

Oči jsou velké, u sebe blízko posazené, tmavě oranžové nebo žluté. Mají živý výraz.

Uši:

Uši jsou středně velké, dobře posazené, středně daleko od sebe, na koncích zakulacené.

Čenich:

Čenich má modravě šedou barvu.

Ocas:

Ocas je poměrně dlouhý, svou délkou je úměrný k tělu (dosahuje až mezi lopatky). Od kořene se postupně zužuje, na svém konci je zakulacený.

Srst kartouzské kočky a péče o ni

Srst tohoto plemene koček je krátká, měkká a hustá, s podsadou strukturou připomínající vlnu. Není přilehlá, malinko odstává. Přípustné jsou všechny odstíny modré (od modrošedé až po sytější modrošedou), žádané jsou především světlé odstíny srsti.

Péče o srst není náročná, protože toto kočičí plemeno nemá sklony k plstnatění. Kartouzská kočka se nemusí koupat, srst stačí občas vykartáčovat. Lesku srsti docílíme otíráním semišovým hadrem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies