Karamel je cukrářská věda

Jak vzniká karamel? Cukrové krystalky se pomocí tepla mění na sladký krém zlaté barvy. Avšak příprava karamelu není tak jednoduchá, jak si myslíte.

Karamel je cukrářská věda

 

Především musíte pracovat rychle, aby se vám karamel nepřipálil. Proto si vždy všechny suroviny připravte tak, abyste je měli vždy po ruce. Pro zjemnění chuti můžete do karamelu přidat i trochu smetany. Při přípravě karamelu raději používejte kovovou pánev, která má silné dno.

 

Je to ideální povrch, neboť se dá mnohem lépe uhlídat změna barvy karamelu. A díky silnému dnu bude teplo dobře rozváděno. Místo vařečky použijte kovovou lžíci, protože jinak, ačkoli to možná ani nepostřehnete, se bude pálit dřevo.

 

 

Tipy a triky, jak si jej připravit

 

Můžete si pořídit i takovou chytrou věcičku - cukrářský teploměr. S cukrářským teploměrem bude snadné určit stav karamelu. Teplota a čas vaření vám pomůže určit, jakou bude mít karamel konzistenci.

 

Nikdy na výrobu karamelu nepoužívejte moučkový cukr. Nejvhodnější cukr je přírodní nebělený. Bělící složky v cukru totiž mohou vytvořit tvrdou krustu. Když přivedete cukrovou směs k varu, měli byste ji přestat míchat, jinak by směs zbytečně tuhla.

 

Jakmile se rozpustí cukr, je jen na vás, jak bude váš výsledný karamel chutnat. Pokud chcete jemnou chuť, měl by mít světle zlatou barvu. Pokud bude tmavě hnědý, bude mít výraznou kouřovou vůni.

 

 

Domácí karamelová omáčka

 

Můžete s ní dozdobit nejen zmrzlinu či nakrájená ovoce, ale používá se i do koláčů či k dochucení masa. Pokud také milujete karamel, pak se po této omáčce budete olizovat až za ušima.

 

  • Cukr krystal - 400 g
  • Máslo - 170 g (nakrájejte ho na kostičky a nechte jej při pokojové teplotě)
  • Šlehačka - 250 ml (opět by měla mít pokojovou teplotu)
  • Mořská sůl - špetku či 1 lžičku (dle chuti)

 

Připravte si větší hrnec se silnějším dnem. Nasypte do něj cukr a za neustálého šlehání začněte zahřívat na větším plameni. Metličkou šlehejte tak dlouho, dokud se nezačne rozpouštět. Cukr se začne hrudkovat, ale to je zcela v pořádku. Až se rozpustí, už karamel dále nemíchejte.

 

Vařit byste měli tak dlouho, aby rozpuštěný cukr začal hnědnout a krásně vonět. Dejte si pozor, abyste karamel nepřipálili. Vychytejte správnou vůni i barvu a ihned snižte teplotu. Můžete si i pomoci cukrářským teploměrem. Hotový karamel by měl mít tmavě hnědou barvu a teplotu o hodnotě 175 °C. Poté do něj můžete pomalu vmíchat máslo.

 

Karamel pak bude hodně bublat, tak opatrně, abyste se nepopálili. Až se máslo rozpustí, odstavte hrnec a vmíchejte šlehačku. V momentě, kdy se vám všechny suroviny propojí a vznikne hladká omáčka, můžete přidat sůl a promíchat. Počkejte 15 minut, aby se omáčka zchladila a poté můžete nalít do uzavíratelné sklenice. Dejte ji pak do lednice, tam vám vydrží i několik týdnů. Před podáváním můžete omáčku trochu rozpustit v mikrovlnce. Bude vám na to stačit 30 vteřin.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies