Kapr na černo - tip na štědrovečerní menu

Jak chutná kapr na černo? Pamatujte na to, že tento chutný vánoční pokrm by se měl připravovat den před konzumací. V dřívějších dobách se kapr na černo připravoval o dva až tři dny dříve.

Kapr na černo

Co budeme potřebovat k přípravě kapra na černo?

  • 6 porcí kapra
  • 1 lžíci octa
  • 1 menší cibuli
  • několik zrnek pepře a nového koření
  • bobkový list
  • tymián
  • 50 gramů másla
  • 100 gramů kořenové zeleniny
  • 1/2 litru vývaru z kapra
  • 2 lžíce strouhaného chleba
  • 40 gramů strouhaného perníku
  • 1 lžičku karamelu
  • 2-3 lžíce švestkových povidel
  • 1/4 litru červeného vína (s výběrem vám poradíme)
  • 10 mandlí
  • 30 gramů rozinek
  • hrst sušených švestek
  • citronovou šťávu

Postup přípravy kapra na černo

Do hrnce vlijeme tolik vody, aby byl celý kapr potopený, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut povaříme. Poté přidáme kousky kapra a uvedeme znovu do varu. Vaříme 12 až 15 minut. Potom rybu opatrně vyjmeme na talíř. Na nudličky nakrájenou zeleninu osmahneme na másle, podlijeme čistým vývarem z ryby, přidáme strouhaný perník a chléb, karamel, změklá povidla a víno, a vaříme do zhoustnutí.

Uvařenou omáčku přecedíme, přidáme mandle nakrájené na nudličky, přebrané, omyté rozinky a předem namočené švestky. Vše krátce povaříme (ze švestek by neměly vypadnout pecky) a dochutíme citrónovou šťávou a cukrem. Do hotové omáčky vrátíme porce kapra a necháme v chladnu do druhého dne. Před podáváním zvolna ohřejeme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2025 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies