Co budeme potřebovat k přípravě kapra na černo?
- 6 porcí kapra
- 1 lžíci octa
- 1 menší cibuli
- několik zrnek pepře a nového koření
- bobkový list
- tymián
- 50 gramů másla
- 100 gramů kořenové zeleniny
- 1/2 litru vývaru z kapra
- 2 lžíce strouhaného chleba
- 40 gramů strouhaného perníku
- 1 lžičku karamelu
- 2-3 lžíce švestkových povidel
- 1/4 litru červeného vína (s výběrem vám poradíme)
- 10 mandlí
- 30 gramů rozinek
- hrst sušených švestek
- citronovou šťávu
Postup přípravy kapra na černo
Do hrnce vlijeme tolik vody, aby byl celý kapr potopený, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut povaříme. Poté přidáme kousky kapra a uvedeme znovu do varu. Vaříme 12 až 15 minut. Potom rybu opatrně vyjmeme na talíř. Na nudličky nakrájenou zeleninu osmahneme na másle, podlijeme čistým vývarem z ryby, přidáme strouhaný perník a chléb, karamel, změklá povidla a víno, a vaříme do zhoustnutí.
Uvařenou omáčku přecedíme, přidáme mandle nakrájené na nudličky, přebrané, omyté rozinky a předem namočené švestky. Vše krátce povaříme (ze švestek by neměly vypadnout pecky) a dochutíme citrónovou šťávou a cukrem. Do hotové omáčky vrátíme porce kapra a necháme v chladnu do druhého dne. Před podáváním zvolna ohřejeme.
Diskuze