Kaktusy - pečujte o ně správným způsobem po celý rok

Jsou to zajímavé rostliny, které můžete pěstovat jak doma, tak i na své zahrádce. Nejsou nijak náročné na údržbu, ale raději se jich nedotýkejte, jinak se budou chránit ostrými ostny. Ale pokud jim budete poskytovat řádnou péči a budete trpěliví, mohou vás překvapit nádhernými květy.

Kaktusy

 

V našem podnebí je nejhorším obdobím pro kaktusy zima. Péče o ně není nikdy jindy náročnější a vše záleží na péči v zimním období. Neboť pokud se o ni nebudeme řádně starat, nemusí nám potom vykvést a budeme je pak muset přemísťovat.

 

Zimování by u kaktusů mělo probíhat přirozeným snižováním teploty a pokud je pěstujeme na venkovním parapetu či na zahradě, nemusím se starat o přirozené ochlazování. Postará se nám o to sama matka příroda. Ale pokud máme kaktus doma, pak bychom ho měli přestat zalévat a udržovat teplotu od 8 - 12 °C. Také mu bude prospívat světlé místo. Existuje tady rovnováha. Když máte vyšší teplotu, vyvážíte to tím, že kaktus přemístíte na to nejsvětlejší místo. Čím je v místnosti tepleji, tím potřebuje více světla.

 

Na jaře je umístíme na teplé místo a stačí ponechat probuzení na přírodě. Až se objeví nové trny a vrchol kaktusu se zbarví do zelena, teprve potom můžeme kaktus zalít. Ale dejte si pozor, aby byla voda horká (minimálně 50 °C). Pokud je půda suchá, zaléváme 1x nebo maximálně 2x za týden.

 

V létě teprve poznáme, jak moc jsme se snažili poskytnout kaktusům tu správnou péči. Jestliže jsme udělali vše správně, rozkvetou nám. Když jsou velká vedra tak přestanou přijímat vodu a jejich vývoj se pozastaví. I když se nám zdá, že příliš vysoké teploty kaktusům ubližují, mýlíme se. Musíme zalévat s mnohem větší opatrností. Trochu je ovlažíme, pouze když jejich půda vyschne. Jinak nezaléváme klidně i po dobu 2 týdnů.

 

Na podzim už opět poskytujeme přípravu na zimu a zaléváme po troškách. Až se dostaví chladné počasí, pak můžeme přestat zalévat.

 

Pokud jste se rozhodli pro jejich koupi, vybírejte důkladně. Pokud nechcete, aby váš kaktus v létě kvetl, zvolte hodně oblíbený druh - Echinocactus. Když vám vadí jeho trny, pořiďte si Astrophytum, kde trny nejsou či jsou jen v malém množství. Do málo náročných kaktusů se řadí Notocactus. Pro začínající pěstitele budou nejvhodnější tyto druhy - Lobivia, Gymnocalycium nebo Rebutia.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies