Jitrocelový med
- Jitrocelové lístky - 400 g
- Voda - 2 l
- Citron - 2 ks
- Cukr - 3 kg
Listy se nejprve musí nařezat na malé kousky, ty pak vhoďte do většího hrnce, zalijte je horkou vodou a přidejte citron. Krátce směs povařte (asi na 1 minutu). Poté odstavte hrnec a nechte směs vyluhovat minimálně 24 hodin. Na druhý den ji pak sceďte přes plátno, přisypte cukr a vařte tak dlouho, dokud směs nezíská tu správnou “medovou” hustotu. Med nalijte do sklenic, pečlivě je uzavřete a obraťte na chvíli dnem vzhůru (cca na 5 minut) a pak je můžete opět obrátit.
Jitrocelový sirup
- Čerstvý jitrocel - 1 kg
- Voda - 1 l
- Třtinový cukr - 340 g (místo něj můžete použít hnědý cukr)
Opláchněte jitrocel a nakrájejte nadrobno, vhoďte do hrnce, zalijte litrem vody, přidejte cukr a dejte vařit na mírném plameni. Musíte prostě vařit tak dlouho, dokud se směs nepromění na hustý sirup. Hotový sirup sceďte ještě teplý, nalijte ho do láhví či sklenic a pevně je uzavřete. Aby vám sirup déle vydržel, uchovávejte jej v lednici.
Z jitrocele si můžete vyrobit i léčivou mast
- Jitrocelové listy - 30 g (sušené)
- Vazelína - 25 dkg
Tato zázračná mast se připravuje ve vodní lázni, ale udržujte ji mírně pod bodem varu. To, co vám vznikne přibližně po 2 hodinách, pak odeberte a přeceďte do připraveného kelímku či uzavíratelné sklenice. Jitrocelová mast skvěle hojí řezné rány, škrábance, popáleniny a dokonce i hemeroidy.
Diskuze