Ještěrky - proč ztrácejí ocas?

Je mnoho ještěrek, které mají schopnost odtrhnout ocas, když jsou za něj chyceny. Touto dobrovolnou obětí se ještěrka vysvobodí a zároveň tak odpoutá pozornost od útočníka.

Ještěrka

Obranné taktiky ještěrek

Nejdůležitější obrannou taktikou ještěrek je mimo jiné ochranné zbarvení kůže a jejich schopnost bez jakéhokoliv pohybu strnout nebo rychlostí blesku zmizet. Až když tento druh obrany selže, mohou mnohé ještěrky jako poslední ochranný prostředek, obětovat ocas.

Některé druhy ještěrek mají ocas nápadněji zbarvený než zbytek těla. To poskytuje predátorům zřetelný a méně viditelný cíl při jejich útocích, než je hlava či trup ještěrky.

Ještěrky odvrhují ocas spíše během útěku, než v případě, kdy jsou pevně uchopeny za tělo. Odvržení ocasu není tedy jen instinktivní, ale je řízeno mozkem a odpovídá konkrétním podmínkám.

Jak ještěrkám ztracený ocas dorůstá

Znovu dorostlý ocas se podobá tomu původnímu, ale přesto lze najít zaškrcení na místě zlomu nebo odlišné zbarvení nové části. Obnovený ocas také není vyztužen kostí, ale pokaždé jen chrupavkou. Při další potřebě ho může ještěrka odvrhnout jen v místě, které je blíže k tělu než původní zlom.

U většiny ještěrek je zapotřebí určitá doba, zhruba jeden měsíc, aby ocas znova narostl. U velkých a dlouhověkých druhů, může obnova ocasu trvat i rok.

Některé zajímavosti o ještěrkách

Ještěrky většinou svůj odtržený ocas, když pomine nebezpečí, pozřou. Tímto sníží energetickou ztrátu.

Samičky ještěrek, které ztratily svůj ocas, často produkují méně vajíček. Důvodem toho je, že větší část energie, kterou získají z potravy, spotřebují na obnovu ocasu.

Některé ještěrky ukládají až 60% svých tukových zásob do ocasu jako do zásobárny.

Ještěrky, které mají schopnost odvrhnout ocas, mohou v teráriích zkrotnout a získat důvěru v člověka až do té míry, že se nechají za ocas chytat a zdvihat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 10 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies