Jedovaté rostliny u nás

V ČR existuje mnoho smrtelně jedovatých druhů rostlin, které běžně potkáváme venku. Otrávit vás nemusí jen požití jedovaté rostliny, někdy stačí nadýchat se jejich smrtících výparů. Vyhněte se nebezpečí uměním rozpoznat tyto rostlinné zabijáky.

Rostlina, bobule

Jedovaté rostliny rostou nejen v zahraničí, ale i u nás. Můžete je najít v lese, na loukách, ale i v parku či na vaší zahradě. Jedovaté látky jsou obvykle obsaženy v plodech, ale mohou být i v kořenech, ve stonku či listech. Než se vydáte na další procházku přírodou, sledujte raději, jakými rostlinami se obklopujete.

Jedovaté rostliny - blín černý

Je 20 až 90 cm vysoká bylina se silně chlupatou lodyhou. Listy jsou řapíkaté, obrysem ve tvaru vejce. Rostina nepříjemně zapáchá. Plodem je tobolka. Jedovatá je celá rostlina, zřejmě proto se v minulosti hojně využívala jako vraždícího nástroje. Roste podél cest, na suchých i vlhkých místech, ale vždy teplých a slunných.

Jedovaté rostliny -bolehlav plamatý

je až dva metry vysoká rostlina s hnědofialovými skvrnami na lodyze. Jeho květy jsou podobné bezu. Roste hlavně v houštinách a u potoků. K otravě stačí, když se ho více nadýcháme. Příznakem jsou těžknoucí končetiny, zvracení, průjem, obtížné polykání a mluvení, těžký dech. Postupně dochází ke svalové obrně a zástavě srdce. K otravě může dojít i záměnou bolehlavu za jinou rostlinu (petržel, anýz). V minulosti byl odvar z bolehlavu užíván k popravám odsouzených. Bylinou byl údajně otráven i Sokrates.

Jedovaté rostliny - durman obecný

Tatu rostlinu najdete na opuštěných místech. Má bílé trubkovité květy s plody připomínajícími ostnatý kaštan. Jedovaté jsou všechny jeho části. Po požití vyvolává blouznivé stavy, proto mu ve starověku říkali blázníček.

Jedovaté rostliny - rulík zlomocný

Je asi 1,5 metru vysoký polokeř rostoucí na slunečnějších místech. Jeho bobule připomínají černé třešně. Tyto bobule, ale i listy a kořen rostliny jsou vysoce jedovaté. Dítě dokáže usmrtit i požití pouhých tří bobulí, dospělý člověk by musel sníst trojnásobek. Příznakem otravy je sucho v ústech, zrychlený tep, rozrušení. Po něm přichází stav podobný opilosti. Mohou se dostavit i halucinace. 90% postižených, kteří okamžitě vyhledali lékaře, se však podařilo vyléčit. Protože skot je proti jedu odolný, otrava může nastat i po požití masa zvířete, které rulík snědlo.

Tis červený - nejjedovatější strom

Tento jehličnan s červenými bobulkami je náš nejjedovatější strom. Jedovaté nejsou jeho plody, ale kůra, semena a jehlice. Příznaky otravy se projevují zvracením, bolestí žaludku, průjmem a slabým pulsem. Tis je jedovatý i pro většinu zvířat.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies