Jedle jako vánoční jehličnan

Většině jedlí se daří jen na hlubších, živných a přiměřeně vlhkých půdách. Jedle jsou většinou mohutné stromy s korunou v mládí kuželovitou, později spíše tvaru válcovitého se zaobleným vrcholem. Ve srovnání se smrky jsou jedle v koruně řidší.

Jedle

Jedle – oblíbený vánoční stromeček

Jedle jsou většinou mohutné stromy s korunou v mládí kuželovitou, později spíše tvaru válcovitého se zaobleným vrcholem. Ve srovnání se smrky jsou jedle v koruně řidší. Kůra jedlí je hladká, někdy se na kůře mohou objevit pryskyřičné puchýřky. Ploché jehlice mají na rubu dva bělavé proužky průduchů. Šišky jedlí jsou válcovité, vzpřímené a snadno se rozpadávají.

Jedle má hluboký kořenový systém, takže jen výjimečně hrozí vyvrácení stromu. Ve střední Evropě roste jedle v horských a podhorských lesích, společně s bukem vytváří nyní již vzácné bukojedlové lesy.

Jedle – latinský název

Abies

Jedle – vhodné prostředí pro jedle

Většině jedlí se daří jen na hlubších, živných a přiměřeně vlhkých půdách. V mládí vyžadují jedle mírné zastínění. Jedle se sdružují s jehličnany podobných tvarů a z listnatých stromů například s bukem, habrem, javorem atd.

Druhy jedlí

  • Abies alba - jedle bílá
  • Abies cephalonica – jedle řecká
  • Abies concolor - jedle stejnobarevná
  • Abies koreana – jedle korejská
  • Abies procera - jedle vznešená
  • Abies veitchii - jedle Veitchova
  • Abies normandiana – jedle kavkazská
  • Abies grandi – jedle obrovská
  • Abies homolepis – jedle nikkoská
  • Abies balsamea – jedle balzámová
  • Abies pinsapo - jedle španělská
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies