Jedle – oblíbený vánoční stromeček
Jedle jsou většinou mohutné stromy s korunou v mládí kuželovitou, později spíše tvaru válcovitého se zaobleným vrcholem. Ve srovnání se smrky jsou jedle v koruně řidší. Kůra jedlí je hladká, někdy se na kůře mohou objevit pryskyřičné puchýřky. Ploché jehlice mají na rubu dva bělavé proužky průduchů. Šišky jedlí jsou válcovité, vzpřímené a snadno se rozpadávají.
Jedle má hluboký kořenový systém, takže jen výjimečně hrozí vyvrácení stromu. Ve střední Evropě roste jedle v horských a podhorských lesích, společně s bukem vytváří nyní již vzácné bukojedlové lesy.
Jedle – latinský název
Abies
Jedle – vhodné prostředí pro jedle
Většině jedlí se daří jen na hlubších, živných a přiměřeně vlhkých půdách. V mládí vyžadují jedle mírné zastínění. Jedle se sdružují s jehličnany podobných tvarů a z listnatých stromů například s bukem, habrem, javorem atd.
Druhy jedlí
- Abies alba - jedle bílá
- Abies cephalonica – jedle řecká
- Abies concolor - jedle stejnobarevná
- Abies koreana – jedle korejská
- Abies procera - jedle vznešená
- Abies veitchii - jedle Veitchova
- Abies normandiana – jedle kavkazská
- Abies grandi – jedle obrovská
- Abies homolepis – jedle nikkoská
- Abies balsamea – jedle balzámová
- Abies pinsapo - jedle španělská
Diskuze