Jaro patří zahradě

S ubýváním chladných dnů práce na zahradě nabírá na intenzitě. Pokud se chceme radovat z výsledků našeho zahradničení, je třeba začít s jarní prací co nejdříve. Sadit můžete začít už teď!

List s kapkami vody

Jarní práce na zahradě - březen

Březen je měsíc vhodný pro výsadby růží, živých plotů a dřevin. S prvním oteplováním se probouzí škůdci ovocných stromů, chráníme je proto postřiky. Pokud chcete zasít kořenovou zeleninu, záhony zaryjte dostatečně hluboko.

Jarní práce na zahradě zahrnuje také provápnění půdy, výsev semen letniček, jednoletek a bylinek. Vysadit můžete i maliny a borůvky, s jahodníkem počkejte na konec měsíce. Pokud jste v zimě nestihli seříznou stromy, udělejte to teď.

Nezapomeňte na růže

Péči je nutno věnovat i růžím – ořezejte je až na nejspodnější větvení, zabráníte tak tloustnutí starých stonků a naopak vám vyrostou výhonky nové. Jakmile bude tepleji, odstraňte z půdy nastlané chvojí, které růže chránilo přes zimu. Koncem března půdu začněte hnojit.

Duben v zahradě

V dubnu můžete zasít jakoukoliv zeleninu (kromě rajčat a paprik). Proti nočnímu chladu záhon chraňte textilií. Před výsadbou brambor půdu zryjte a zkypřete hnojem nebo kompostem. Zasít můžeme i trávu (pokud již máte zasetou, dostatečně ji provzdušňujte!). V dubnu budete mít zřejmě spoustu práce s odstraňováním plevele – jedinou obranou je ale nenechat jí příliš vyrůst.

Ořezejte okrasné keře a stále zelené dřeviny jako jsou např. břízy a jehličnany. O slovo se hlásí trávník Nezapomínejte ani na ošetření trávníku – nadále jej prořezávejte a provzdušňujte, vyhrabávejte starou trávu a listí. Je také třeba trávu začít pravidelně sekat – podpoříte tak její houstnutí.

Zahrada v květnu – jarní práce vrcholí

Jarní práce na zahradě v květnu vrcholí. Je třeba dále zbavovat půdu plevele, hnojit, přistřihávat živé ploty, chránit stromy a květiny před chorobami a škůdci. Vysazovat můžete ostatní, teplomilné rostliny. Na řadu přichází i rajčata a papriky. Pokud máte přichystané předpěstované letničky, vysaďte je v polovině měsíce.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies