Jakou péči potřebují vaše sekačky?

Pokud o své zahradní nářadí nebudete správně pečovat, tak mu tím razantně zkrátíte jeho životnost. Budete pak nuceni kupovat po určitém čase nové a tím svojí peněžence neprospějete. Nářadí byste měli pravidelně čistit a kontrolovat jeho stav. Jestliže si nářadí pořádně neprohlédnete, můžete se pak i bolestivě zranit.

Pán se sekačkou

 

Sekačky elektrické

 

Péče o tento typ sekaček je jednoduší než u benzínových. Prvním krokem je kontrola vnějších částí. Očistěte sekačku od zbylých nečistot, které na ní ulpěly po posledním sekání v minulé sezóně. Používá se k tomu speciální kartáč, který špínu spolehlivě odstraní a zároveň je i šetrný k povrchu sekačky.

 

Sběrný koš klidně vypláchněte vodou a pak zkontrolujte sekačky. Musí být nabroušené. Pokud potřebují doostřit, vezměte si na to brusku. Šrouby a ostatní spoje by měly být řádně promazány vazelínou. Nakonec je ještě důkladně utáhněte. Přívodní kabel by neměl být porušen. V případě poškozeného kabelu kupte pro jistotu nový.

 

Sekačky benzínové

 

Postup je stejný jako u elektrických sekaček, ale ještě byste měli zkontrolovat pár věcí navíc. Všechny najdete v tzv. “srdci” stroje. Jedná se o vzduchový filtr, olej, palivo a svíčky. Filtr se opotřebovává rychleji než ostatní části sekačky. Je také mnohem více zatížen a tudíž ho musíte i častěji kontrolovat.

 

Nesmí být ničím zanesený, protože pokud se zanese, tak spotřebujete větší množství paliva. Opláchnout můžete jen pěnové filtry. Papírové je nutné po čase dokoupit. Kolik máte v nádrži oleje, zjistíte pomocí měrky. Pak ho stačí jednoduše doplnit na správnou hladinu. Olej stačí měnit jednou za sezónu, ale záleží na tom, jak často ji používáte.

 

Když se svíčky zanesou, tak je vyměňte. Jinak byste sekačku nenastartovali. U doplňování paliva máte na výběr ze dvou možností. Můžete to staré vylít a naplnit sekačku novým palivem, nebo dolít nové palivo do starého, ale až po okraj. Aby se voda nemohla nikde srážet.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies