Jaké okrasné trávy pěstovat na zahradě?

Okrasné traviny jsou kromě květin nezbytnou součástí zahrady. Traviny jsou vhodné pro všechny typy zahrad. Nevyžadují příliš péče a jsou nádhernou okrasou. Vyznačují se svou rozmanitostí a půvabem.

travina

Okrasných trav existuje několik druhů. Listy travin jsou zajímavé jejich zbarvením. Kromě listů zdobí traviny různé druhy květenství. Velké druhy trav tvoří dominantu zahrady. Menší kultivary slouží jako krásná dekorace.

Ozdobnice čínská

Patří mezi nejoblíbenější druhy a můžeme ji řadit mezi travinné obry, jelikož její trsy dorůstají do výšky až 160 cm. Ozdobnice čínská je vyšlechtěna do několika odrůd. Její proužky bývají nejčastěji bílé nebo žluté. Je typickou solitérní travinou, která bude vždy dominantou zahrady. Vyžaduje spíše teplé slunné stanoviště.

Vousatice Gerardova

Okrasná travina, která také patří mezi velké druhy, dorůstá až 150 cm. Vyznačuje se jejími načervenalými stonky a stejně zabarveným květenstvím. Vousatice se často vysazuje jako solitér, protože i když bude na zahradě na osamoceném místě, její červené květy nádherně vyniknou.

Kostřava

Různé druhy kostřav patří mezi oblíbené zástupce menších travin. Dosahují výšky 30 cm. Některé druhy kostřav mají stříbřitě zabarvené listy a květy. Na pěstování jsou velmi nenáročné, protože jim stačí i písčitá či štěrkovitá půda. Půda by měla být ale dobře propustná. Nejraději mají přímé slunce.

Jak se o traviny starat?

Traviny se vysazují většinou na jaře a i v tomto období se hnojí. Během léta se odstraňují jejich odkvetlá květenství. Traviny se nestříhají. Pouze po období léta odstřihneme trvalé traviny 3-5 cm od země. Většina travin je mrazuvzdorných, nicméně velké druhy travin by se měly již na podzim svázat. Během roku stačí traviny pravidelně zalévat.

 

S pomocí okrasných travin si zahradu vyšperkujete a dodáte jí osobitý ráz. Můžete si vysázet malé roztomilé trpaslíky nebo velké obry, které budou dominantou zahrady. Okrasné traviny jsou nenáročnými obyvateli zahrady a umí vytvořit zahradě nádherné pozadí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies