Jaké maso zvolit na gril?

A je před námi opět další sezóna grilování! V dnešním článku Vám proto poradíme, jaké maso je na grilování nejvhodnější a také jak jej připravit, abyste si na něm co možná nejvíce pochutnali.

Grilované žebírko

Vybíráme vhodné maso na grilování

Všeobecně se dá říci, že ke grilování jsou nejvhodnější méně tučné kousky masa. Z vepřového masa se na grilování nejlépe hodí krkovička, panenka, kotleta a nebo mleté maso, z hovězího pak především svíčková či nízký roštěnec. Hovězí přední ani zadní maso není pro grilování příliš vhodné, protože je dost tuhé. Z drůbežího masa se ke grilování nejlépe hodí kuřecí maso, konkrétně prsa s kůží i bez, křídla a stehna.

Grilování (Foto:sxc.hu)Tipy pro přípravu masa určeného na grilování

  • Nejvhodnější jsou na grilování čerstvé maso a ryby, které si naložíte do vlastnoručně připravené marinády. Vyhněte se v obchodech koupi chlazeného masa a ryb, které jsou již předem naložené v nějaké marinádě.
  • Velmi důležitá je nejen kvalita masa, ale také tloušťka jednotlivých plátků. Plátek hovězího masa by měl mít minimálně 2 centimetry, hovězí plátek pak okolo 3 centimetrů. Kuřecí plátek by měl mít minimální tloušťku 1 až 1,5 centimetru.
  • Maso určené na grilování nikdy nenaklepávejte!
  • Před grilováním vyndejte maso z lednice, aby mělo dostatek času aklimatizovat se. Studené maso se připravuje mnohem déle, než to, které má pokojovou či venkovní teplotu. Vyjímkami jsou mleté maso a čerstvé ryby, které by měly v lednici zůstat až do té doby, než je budete mít v plánu položit na gril.
  • Nikdy negrilujte zmrzlé maso! Vyhněte se také grilování rozmraženého masa a ryb. Rozmražené ryby se během grilování rozpadají, protože u nich praská svalovina.
  • Den před grilováním naložte hovězí a vepřové maso do marinády, která mu dodá lepší chuť a také jej zkřehčí. Navíc se díky tomu zkrátí doba jejich tepelné úpravy. Ryby stačí do marinády naložit hodinu před grilováním (před položením na gril je otřete do sucha), drůbeží maso marinujte přibližně 12 hodin. Doporučené množství marinády na 1 kilogram masa je 200 až 250 mililitrů. Základem marinády by měl být vždy kvalitní olej (například panenský olivový olej).
  • Maso nikdy předem nesolte! Necháte-li jej osolené odležet, sůl z něj vytáhne šťávu. Následkem toho nebude maso již tak šťavnaté.
  • Chcete-li mít jistotu, že je maso hotové i uvnitř, pořiďte si kuchařský teploměr s bodcem. Je-li teplota uprostřed plátku masa kolem 50°C, znamená to, že je ještě krvavý. Při 60°C je daný plátek masa uvnitř narůžovělý, při 70°C a více stupních, je již dokonale propečený.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies