Jak zvládnout mytí oken rychle a efektivně?

Mytí oken je pro většinu z nás nejméně oblíbenou činností, co se úklidu domácnosti týče. A co je horší, jakmile je umyjete, po nějaké době vás to čeká znovu. Pokud začne pršet, tak vaše práce prostě přijde vniveč. Poradíme vám, jak si tuto nepříjemnou činnost trochu zjednodušíte.

okno

Mytí oken nesnáší drtivá většina žen

Kdysi se tradovalo, že pokud žena chtěla být správnou hospodyňkou, nesměla mít špinavá okna. Ženy si na tom v minulosti hodně zakládaly. Dnes tomu není jinak, jen se změnilo především postavení žen, které teď mnohdy neví, jak skloubit rodinu, práci a ještě péči o domácnost dohromady. Ono to samozřejmě není nic snadného.

 

Ale vracet se do minulosti bychom určitě nechtěly, že dámy? Protože s tím, že nám ženám přibylo více starostí, nám lepší postavení ve společnosti prospělo i tím, že prakticky můžeme dělat cokoli a jít za svými sny. Takže pokud do této skupiny zapadáte i vy a do úklidu se vám nikdy moc nechce, poradíme vám, jak uklízet jednodušeji a rychleji.

Zvládněte to jako profík

Nesmíte podcenit přípravu. Základem je, počkat si na ideální počasí. Nesmí mrznout, příliš větrné počasí taky nikomu neprospěje a hlavně by do oken nemělo svítit slunce. Také příliš velké teplo není vhodné, protože vám bude voda i s přípravky rychleji zasychávat a okna tak budou zdobit šmouhy. Když mrzne, pamatujte na to, že se špína bude více držet.

 

Poté vykliďte prostor kolem oken, dejte pryč záclony, ideálně je můžete hned vyprat, a také dejte pryč květiny a jiné věci, které byste mohly při umývání oken zašpinit nebo převrhnout. Pokud jste si všimly, že jsou kolem oken pavučiny nebo dokonce plíseň, tak pavučiny vyluxujte a na plíseň nastříkejte vhodný přípravek. Teprve pak si můžete nachystat kbelík s vodou, hadr, přípravek na mytí oken, schůdky či stoličku a případně, jestli jste investovali do akustěrky či něčeho podobného, co vám usnadní práci, připravte si to k ruce.

 

Uklízejte systematicky. Nejprve očistěte žaluzie, dnes už v obchodech najdete šikovné pomůcky, které jsou vytvarovány tak, abyste na jedno přejetí vyčistily více žaluzií a rovnou z obou stran. Nechte jim pár minut, aby oschly, pak je vytáhněte nahoru, aby vám nijak nepřekážely. Nyní přichází řada na rámy - vně i uvnitř bytu. Pro lepší efekt k tomu zvolte švédskou utěrku, která velmi dobře zvládá absorbování nečistot, takže se nebudete tolik zdržovat mácháním a ždímáním. Na rámy ale nepoužívejte žádné agresivní přípravky ani písek na nádobí, protože jsou velmi citlivé na poškrábání.

 

Nakonec přijde na řadu čištění skel - opět vnější i vnitřní stranu. Skla vyčistíte rychleji s okenním vysavačem neboli akustěrkou. Nemusíte se tak starat o stékání špinavé vody z oken, protože ji jednoduše vysajete. Navíc jsou tyto šikovné pomůcky vybaveny i stěrkou, díky níž budou vaše okna umytá a zároveň i vyleštěná.

Pár babských rad pro případ, že nebudete mít po ruce svůj osvědčený přípravek na čištění oken

  • Okna zvládne umýt i šampon. Stačí jen trochu šamponu rozmíchat ve vodě a máte účinný mycí prostředek.
  • Dokonce i slaná voda si poradí se špinavými okny. Na 1 litr vody použijte asi 1 lžíci. Je to také skvělý mycí prostředek na “zažranou” a vysoce odolnou špínu.
  • Samozřejmě se nesmíme zapomenout zmínit i o účinné kombinaci octu a teplé vody, která si poradí nejen se špínou, ale zvládne vykouzlit i nádherný lesk.
  • K leštění oken můžete využít noviny i staré silonky.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies