Jak využít dešťovou vodu?

Vodu potřebujeme každý den a to nejen pitnou. Zalévání zahrad, praní prádla, dopouštění bazénů, tam všude je voda potřeba. Proč utrácet za chlorovanou, méně vhodnou vodu, když nám mnohem lepší varianta prší přímo na hlavu?

Voda, déšť, kaluž

Dešťová voda a její využití

Dešťová voda lze využít k mnoha účelům: zalévání zahrad, mytí aut, úklid, praní prádla, dopouštění bazénů. Dešťová voda prospívá mnohem více než voda chlorovaná květinám i vaší pračce, neboť jak je známo, zatímco dešťová voda je měkká, voda z kohoutku naopak tvrdá.

Dešťová voda na zahradě

K čerpání dešťové vody pro její využití na zahradě je třeba zasunout do okapových svodů filtrační košíčky. Voda z okapů by měla putovat do nádrže s kohoutkem, který lze používat jako u klasického vodovodu. Nadbytečná voda může být přepadem v horní části jímky odváděna do kanalizace.

Vhodné filtry

K přefiltrování dešťové vody k využití zahradnímu postačí jednoduché filtry, které odstraňují jen hrubé nečistoty jako jsou např. listí a klacky. Filtrace by měla zahrnovat především okapový košíček a podokapový filtrační hrnec.

Dešťová voda v domácnosti

Chcete–li dešťovou vodu využívat pro domácnost (na praní prádla či splachování WC), je třeba, aby byla řádně profiltrovaná. Čistotu vám zajistí filtrační sítko zasunuté v okapovém svodu. Filtr může být umístěn buď uvnitř nádrže, což je tzv. interní filtr, nebo vně nádrže - externí filtr.

Filtrační systémy

  • samostatné filtrační šachty - napojují se mezi okapový svod a jímku
  • samočisticí filtr - odvádí nečistoty přímo do kanalizace
  • filtry s košíky – jednoduchá varianta, kterou je však třeba pravidelně čistit
  • kartušový mikrofiltr - zachycuje i ty nejmenší nečistoty o velikosti 0,1 m
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies