Jak vytvořit ideální prostředí pro chameleona?

Chameleona můžete mít nejen v teráriu, ale také ve drátěné voliéře a nebo volně po bytě, třeba na nějaké květině. Nejvhodnější je však chov v teráriu, neboť tam mu vytvoříte nejideálnější podmínky.

chameleon

Jak velké terárium pořídit?

Nejvhodnější rozměry pro jednoho chameleona se uvádí cca 50x60x60 cm. Není ani tak důležitá šířka, ale spíše výška. Chameleoni rádi šplhají, takže čím vyšší terárium bude mít, tím lépe se bude cítit.

Teplota, osvětlení

Chameleoni se rádi vyhřívají na horních větvích, proto zdroj tepla umístěte co nejblíže ke stropu. V noci světlo vypínejte, abyste zajistili přirozený pokles noční teploty.

Větrání a vlhkost

Velice důležitá je také cirkulace vzduchu. Tu zajístíte buď horním nebo bočním větráním. V nejlepším případě je  kombinace horního i spodního větrání. Minimálně jednou denně byste měli terárium porosit. Vlhkost v teráriu by měla být 60-75 %. Vzdušnou vlhkost pomohou udržet také živé rostliny. Chameleoni rádi pijí stékající vodu z listů rostlin, takže byste tam jednu takovou určitě měli mít.

Vybavení terária

Zadní a boční strany můžete jednoduše polepit tapetou, ale vhodnější je písek nebo umělé kameny. Silné větve rozmístěné do více pater, aby chameleon mohl šplhat a prostředí pro něj bylo co nejpřirozenější. Živé rostliny by neměly být jedovaté, vhodné jsou typy jako je bromelin nebo břečťan.

Krmení

Chameleona stačí krmit obden, ale březí samice a dospívající chameleony je nutné krmit denně. Krmit můžete například cvrčky nebo jiným hmyzem. Chameleoni nepohrnou ani menším holátkem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies