Jak vyčistit koberce bez použití chemie?

Ať se snažíme sebevíc, někdy se nám prostě nedaří a něco rozbijeme či rozlijeme. Pokud máte koberce, jistě víte, že péče o ně nikdy nekončí. K odstranění různých skvrn existuje spousta čistících přípravků. Ale to jen znamená další použití chemie. Jde to i jinak? No samozřejmě. Máme pro vás pár zaručených babských rad, které vám pomohou odstranit i ty nejodolnější nečistoty.

Jak vyčistit koberce bez použití chemie?

 

Všichni určitě vědí, jak funguje zákon schválnosti. A když už se stane taková nehoda, kvůli které se budete bát, že už váš koberec nebude jako dřív, zachovejte chladnou hlavu. Vyřešíte to bez zbytečných obav a nepotřebujete k tomu žádnou chemii.

 

Co byste ale měli udělat ve chvíli, kdy se na koberci objeví skvrna?

 

Čas tady hraje zásadní roli. Čím rychleji zareagujete, tím máte větší šanci. Vždy jako první odstraňte předmět, který to způsobil. Jestli to je nějaká tekutina, musíte ji zabránit, aby se již dál nevsakovala do koberce - třeba papírem či hadříkem.

 

Abyste nerozšiřovali skvrnu, pouze na to místo tlačte, ale nikdy nehýbejte hadříkem do stran. Při odstranění tekutiny postupujte od krajů ke středu. A pamatujte si, že nikdy nesmíte použít bělící přípravky. A pokud si nevíte rady, nikdy neuděláte chybu, když použijete vlažnou mýdlovou vodu.

 

Babské rady na odstranění skvrn

 

  • Červené víno - Posypte ono místo kuchyňskou solí, nechte chvíli působit a pak koberec vysajte. Skvrnu omyjte sodovkou či nějakou minerálkou a opět nechte chvíli působit. Skvrna by měla zmizet, když na ni použijete ještě vlažnou vodu nebo čistý alkohol (třeba vodka).
  • Pivo - Na skvrny od piva zabírá také vodka, ale mnohem lépe vám pomůže obyčejný ocet.
  • Káva nebo čaj - Jestli skvrny ještě nezaschly, pomůže vám je odstranit teplá voda. Jestli jste si toho všimla, až když skvrny zaschly, pomůže vám čistící benzín. Navíc je ještě zakápněte citronovou šťávou, pak očistěte vlažnou vodou a jemným hadříkem.
  • Bláto - Nikdy se ho nesnažte vyčistit, dokud ještě nezaschlo. Musí být suché, abyste ho mohla okartáčovat a vysát.
  • Mastné skvrny - Posypte je trochou mouky, nechte působit tak dlouho, dokud do sebe mouka ten tuk nevsákne, a poté koberec vysajte. Jestli je skvrna ještě pořád viditelná, dočistíte ji pomocí vlažné vody s trochou saponátu, který používáte k mytí nádobí. Když nepůjdou vyčistit, znamená to pro vás jediné. Skvrny jsou staršího data a budete je muset nechat odstranit profesionálně.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies