Jak vybrat tyčový vysavač?

Oblíbenost tyčových a robotických vysavačů v poslední době roste. Je to dáno snadnou manipulací a čím dál kvalitnější baterii, která vydrží vysávat i desítky minut. Pokud jste si i vy rozhodli zakoupit tyčový vysavač, poradíme vám, na co se za měřit při výběru.

dyson

Délka vysávání

Pokud se rozhodnete pro koupi tyčového vysavače, asi nejvíce vás bude zajímat, jak dlouho vysavač vydrží vysávat a zda za tu dobu stihnete úklid všech místností. Délka vysávání záleží nejen na kvalitě a kapacitě baterie, ale i na typu příslušenství, které u vysavače používáte. Je nutné počítat s tím, že délka vysávání vysavače uvedená výrobcem je většinou uvedena bez použití elektrických hubic. Elektrické rotační kartáče jsou při vysávání koberců nenahraditelné, avšak jejich použití zkracuje dobu vysávání.

Sací výkon

Další důležitá otázka při koupi nejen tyčového vysavače. Sací výkon vysavače však většina výrobců neuvádí a pokud ano, není možné hodnoty mezi sebou porovnat, protože byly měřeny v jiných částech vysavače za jiných podmínek. Pokud tedy máte tu možnost, je nejlepší vyzkoušet a porovnat sací výkon jednotlivých modelů vysavačů přímo na prodejně.

vysavač
U většiny vysavačů si můžete nastavit stupeň sání. Vysáváte-li tvrdé podlahu, bude vám stačit klasický stupeň, na koberce a matrace pak můžete použít maximální sací výkon, abyste se zbavili nečistot opravdu důkladně. Při vysávání na maximální sací výkon se však snižuje délka výdrže baterie.
Nejnovější a nejkvalitnější vysavače již dokáží samy rozpoznat typ vysávaného povrchu a dle něj upravit potřebný sací výkon.

Filtrace a práce s nečistotami

Kvalita výstupního vzduchu je neméně důležitá, obzvláště pokud jste alergik. Kvalitní tyčový vysavač by měl být vybaven HEPA filtrem, který zachytí i ty nejmenší částečky prachu. Zjistěte si také, jak často je nutné HEPA filtr měnit, zda je omyvatelný a zda výrobce náhradní filtr dodává a nebude problém je zakoupit ani v budoucnu.
Protože jsou téměř všechny tyčové vysavače bezsáčkové, je dobré se podívat, jak složité je vyprázdnění prachové nádoby a zda se budete muset vysátých nečistot dotýkat. Mnoho vysavačů je již vyrobeno tak, že k vyprázdnění nádoby stačí stlačit páčku a vy se tak do kontaktu s nečistotami vůbec nedostanete.

Baterie

Jak již bylo zmíněno výše, kvalita a kapacita baterie určuje dobu vysávání i sací výkon vysavače. Žádná baterie však nevydrží věčně a dříve či později ji bude nutné vyměnit a je nutné proto počítat s dodatečnými náklady na novou baterii.
 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies