Jak vybrat správnou deku pro vašeho koně

Novopečený majitel koně dříve či později dospěje k otázce: „Potřebuje můj kůň deku? A jestli ano, jakou mám vybrat?“ Deky na koně využijete v létě i v zimě, ve stáji i ve výběhu, po práci nebo pod sedlem… Stačí jen zorientovat se v jejich typech. Výběr konkrétní deky na koně už bude záležet hlavně na vašem rozpočtu a oblíbené barvě.

Kůň s dekou

Dekovat, nebo nedekovat?

Během svého působení v jezdeckém odvětví se určitě setkáte s příznivci i odpůrci dekování, ale pozor na příliš jednoduché zobecňování. Každý kůň je individualita! Existují deky na koně, které se čas od času hodí všem a neuškodí – například letní síťovka proti hmyzu. V případě zimních dek, jichž v obchodech najdete nejvíce, záleží vhodnost jejich použití na několika základních faktorech.


Ačkoliv jsou koně od přírody odolní, je potřeba zodpovědně zhodnotit kvalitu jejich zimní srsti, zdravotní kondici, věk, prostředí, ve kterém v zimě žijí (stáj nebo pastvina), celkové podnebí a kritickou teplotní hranici, ve které se dokáží zahřát. I starší kůň se může bez deky cítit dobře, pokud venku tráví pouze den a na podzim mu stihly narůst dostatečně husté zimní chlupy. Pokud však máte o některém z uvedených ukazatelů pochybnosti, obvykle se po dece vyplatí sáhnout.


Minimálně jednu zateplenou zimní deku byste pro svého koně měli mít připravenou pro případ nečekaně extrémních podnebných podmínek.

Základní druhy dek na koně

  • Zimní deky

Chrání koně před chladem v zimním období. Je potřeba mít minimálně dvě – jednu do stáje a jednu do výběhu, aby mezi „převlečením“ stihly proschnout. Mohou být lehčí (zateplení do 100 g), středně teplé (do 250 g) a velmi teplé (více než 300 g výplně).

  • Nepromokavé výběhové deky

Lehčí pláštěnka se může hodit pro udržení koně čistého a suchého i v blátivém výběhu. Zateplená nepromokavá deka patří k těm nejpoužívanějším, ve kterých kůň může trávit čas na pastvině téměř neustále. Je ale potřeba dávat pozor na to, aby deka nebyla mokrá zevnitř a koni tak spíše neublížila!

 

  • Stájové deky

Pokud kůň nemá dostatečnou zimní srst, má zdravotní potíže nebo je v noci ve stáji podobná teplota jako venku, ocení speciální stájovou zateplenou deku. Není nepromokavá, je dobře prodyšná a zaručí vašemu miláčkovi pohodlí.

  • Odpocovací deky

Takřka povinná výbava – odpocovací deku používáme v zimním období pokaždé, kdy se kůň zpotí, tedy například po práci nebo i aktivním pobytu ve výběhu. Její materiál pomáhá odvádět vlhkost ze srsti a zároveň sám rychle schne.

  • Letní a síťované deky

Lehounké letní deky slouží stejně jako síťované deky jako ochrana před obtížným hmyzem, někdy také před špínou. Vysoce citlivé koně mohou bránit i před slunečním zářením.

  • Bederní pracovní deky

Při venkovní práci v mrazivém počasí zabraňuje bederní deka připnutá za sedlo prochladnutí beder vašeho koně. Speciální reflexní bederní deky slouží zase jako prostředek pro zvýšenou viditelnost při pohybu na silnici.

Jak vybrat správnou velikost?

Spousta výrobců dek na koně udává velikostní tabulku, která vám pomůže s rozhodnutím, jakou velikost pro vašeho koně zvolit. Nejobvyklejším udávaným rozměrem je vzdálenost od kohoutku po kořen ocasu – pokud je to například 135 cm, velikost deky bude totožná. U koní se specifickou konstitucí je dobré změřit také spodní délku deky – od plecí až po zadní část stehna – a boční míru od kohoutku dolů po břicho. Měřit můžete s pomocí druhé osoby samotného koně, nebo použijte dobře padnoucí starou deku. Pokud máte pochybnosti, dobrý prodejce vám s měřením vždy rád poradí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies