Jak ušetřit v kuchyni

Při vaření někdy zbytečně plýtváme penězi i časem. Víme, jak v kuchyni ušetříte obojí. Vaše peněženka vám bude vděčná!

Zelenina, houby, vejce

Vařte ekonomicky

Spousta hospodyněk zanedbává i tak jednoduchou věc jako je používání pokličky – vaření s pokličkou je přitom až třikrát rychlejší! Pokud vlastníte elektrický sporák, můžete pokrm deset minut před koncem vaření vypnout a nechat jídlo na zbytkovém teple dojít. To samé platí pro horkovzdušné trouby.

Čas i energii můžete také ušetřit výměnou klasického hrnce za papiňák, výběrem hrnců, které mají rovný povrch a používání velkých hrnců na velké plotýnky a malých na malé. K ohřívání hotových pokrmů používejte výhradně mikrovlnou troubu!

Za elektřinu můžete ušetřit i při rozmrazování – není nutné použít mikrovlnku, stačí jen vytáhnout jídlo z mrazničky s dostatečným předstihem.

Nakupujte rozumně

Před nákupem sepište seznam věcí, které skutečně potřebujete koupit. V opačném případě člověk nakonec koupí třeba i to, co už doma má a zbytečně tak plýtvá penězi.

Maso, které bývá jednou z nejdražších položek, můžete čas od času vyměnit za sójovou náhražku nebo vybírat levnější varianty jako jsou kuřecí křidélka nebo mleté maso. Kupujte vždy raději celé kuře než jen jeho části – vyjde vás to levněji. Co z naporcovaného kuřete neupotřebíte, můžete zamrazit pro pozdější použití nebo tepelně upravit vše a část zamrazit na jindy – za měsíc si nikdo ani nevzpomene, že jedl stejné jídlo! Do zásoby se vyplatí uvařit i více vývaru na polévku.

Ušetřete díky kuchyňským elektrospotřebičům

Výdaje za domácnost můžete značně snížit i tím, že se naučíte správně zacházet s kuchyňskými elektrospotřebiči. Omezte například časté otevírání dvířek lednice (a úplně zapomeňte na dlouho otevřená dvířka při přemýšlení nad tím, na co máte vlastně chuť). Nenechávejte v lednici námrazu a nedávejte do ní jídla ještě teplá. Neplaťte také zbytečně za vyšší spotřebu danou špatným umístěním lednice – například blízko sporáku nebo příliš blízko u stěny.

V myčce často čistěte sítko a nemyjte při zbytečně vysokých teplotách. Totéž platí pro pračku – bohatě stačí 40 stupňů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies