Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Jak správně využívat oleje?

Rostlinných olejů je velké množství druhů, některé se používají na smažení, jiné zase na studenou kuchyni a nebo také v kosmetice. Víte, jak správně oleje využít a na co si dát při nákupu olejů pozor?

olej

Není olej jako olej, existují zde jisté faktory, kterých byste si měli všimnout, než si olej koupíte. Každý olej se jinak zpracovává a to může mít následky na jeho účinky na naše zdraví. Nejstarší metoda získávání oleje je "LZS", to znamená lisování za studena. Tato metoda je velmi šetrná, olej si zachová své výrazné aroma a nedochází ke vzniku toxických látek. Cena těchto olejů je pak poměrně vyšší oproti jiným olejům, ale co se týče našeho zdraví, rozhodně se investovat vyplatí. Oleje lisované za studena využíváme především ve studené kuchyni, v kosmetice nebo k masážím.

 

Později se začal vyrábět olej zpracováním při vyšších teplotách "LZT", při takovém zpracování dochází ke zvýšení výtěžnosti. Následně probíhá rafinace, aby se olej zbavil nepříjemného zápachu a nežádoucích látek. Celým procesem se samozřejmě snižuje výsledná kvalita oleje. Jelikož je to nákladný proces nejen energeticky, ale i technologicky, byla tato metoda nahrazena "chemickou extrakcí".

 

Chemická extrakce je nejméně nákladná metoda zpracování oleje. Rozemletý rostlinný materiál se smíchá s organickým rozpouštědlem, které všechen tuk z rostliny vytáhne. Důležité je následně organické rozpouštědlo odstranit, protože je vysoce toxické, to se však nikdy nepovede absolutně a tak v oleji zůstanou stopy toxického materiálu. Bohužel naprostá většina tuků, másel a olejů je vyráběna touto metodou. Olej zpracovaný chemickou metodou poznáte tak, že na něm bude napsáno "vyrobeno chemickou extrakcí" nebo-li "cold processed", což je velmi podobný název jako "cold pressed", který znamená lisování za studena.

Olivový olej

Olivový olej je typický především pro středomořskou kuchyni. Má velmi blahodárné účinky na naše zdraví. Preventivně působí proti vzniku kardiovaskulárních a nádorových onemocněních. Má antioxidační účinky a je skvělým doplňkem stravy při redukční dietě.

Kokosový olej

Kokosový olej je vhodný do studené i teplé kuchyně, neboť má vysoký bod zakouření. Bod zakouření nám sděluje teplotu, při které se z oleje začíná kouřit a kdy je tedy už přepálený. Kokosový olej zlepšuje trávení a reguluje hladinu hormonů. Působí efektivně při spalování tuků a boji s celulitidou. Stabilizuje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu "LDL" (špatného) cholesterolu a naopak zvyšuje hladinu "HDL" (hodného) cholesterolu.

Dýňový olej

Dýňový olej vzniká lisováním dýňových semínek. Má hnědo-zelenou barvu a krásně voní. Hodí se do salátů, sladké i slané kuchyně. Obsahuje velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin, vitamínu A, B, C, D, a E a minerálních látek jako je hořčík, draslík, zinek a selen. Chrání naše tepny před kornatěním, díky vitamínu E zpomaluje proces stárnutí, působí protizánětlivě a bojuje s parazity v našich střevech.

Rýžový olej

Rýžový olej se vyrábí z velice výživných rýžových otrub. Zpracování se provádí šetrnou metodou a tak si olej zachová zdraví prospěšné látky. Podobně jako kokosový olej, se při smažení za vysokých teplot nepřepaluje tak rychle.

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej není vhodný na smažení, ačkoliv jej spousta lidí ke smažení využívá. Měli byste jej využívat především ve studené kuchyni, protože má poměrně nízký bod zakouření a přepaluje se rychleji oproti řepkovému oleji.

Řepkový olej

Řepkový olej má správný poměr omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin, takže je prospěšný pro naše srdce a cévy.

 

Lněný olej

Lněný olej se řadí mezi oleje, které jsou nejbohatšími zdroji omega 3 mastných nenasycených kyselin. Má bod zakouření 207 °C a využívá se hlavně jako přísada do salátů. Lze jej užívat jako prevenci a doplněk stravy 2-3 kávové lžičky denně.

 

 

Sezamový olej

Sezamový olej se využívá hlavně v čínské, indické a korejské kuchyni. Mimo jiné má skvělé účinky na pleť (akné, černé tečky, nečistoty). Nic se nesmí přehánět a proto s ním nakládejte opatrně, při nadměrném nanášení na pleť by mohl mít opačný účinek a ucpávat póry.

Palmový olej

Palmový olej se vyrábí z dužiny plodu palmy olejné vícestupňovou rafinací. Tento olej není kvalitní, neboť má vyšší obsah nasycených mastných kyselin. Kromě toho jeho využíváním přispíváme k ničení tropických pralesů a uhynutí zvířat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.