Jak správně vybrat domácího mazlíčka?

Každý někdy zatoužil, ať už v dětství nebo v dospělosti, mít kamaráda v podobě domácího mazlíčka. Pokud máte děti a chcete jim zvířátko pořídit ujistěte se, že vyberete to správné a předejdete tak oboustrannému trápení.

holčička se psem na gauči

Pes

Jedním z nejoblíbenějších domácích mazlíčku je pes. Vybrat toho správného není snadné, ale jsou zde stovky plemen, takže je z čeho vybírat, aby se k vám dostal ten pravý. Výběrem rasy to však nekončí. Nezapomeňte, že každý pes je jiný a proto je důležité, poznat povahu a potřeby individuálního jedince. Například jestli není agresivní na ostatní psy, je vyrovnaný a rád si hraje. Všechny tyto vlastnosti může získat podle toho, jak k němu budete přistupovat a jak se bude cítit ve vaší domácnosti.

 

Starost o psa zahrnuje spoustu činností, které se provádí několikrát denně. Minimálně třikrát denně venčení, dělat delší procházky, krmení, udržování pejska čistého a také návštěvy veterináře. Mezi další nepravidelné činnosti patří i nákupy kvalitního krmiva pro psy. Doporučujeme navštěvovat takové prodejny, ve kterých vám s výběrem ochotně poradí. Velice oblíbený je například zverimex v Praze 8 od společnosti ZooShopPlus.cz. Jestliže máte doma děti, je důležité je poučit, jak se správně k pejskovi chovat a jak mu porozumět.

Kočka

Výhodou kočičího mazlíčka je, že odpadají venčící povinnosti a náročnější výcvik. Kočky bývají spíše plaché. Jestliže máte malé děti, mohl by kočce vadit křik, hlasitý smích, časté nošení nebo tahání za ocas. Podobně jako u pejska je důležité dítěti vysvětlit, jak se ke zvířeti chovat, aby si získalo důvěru. Děti rádi napodobují chování dospělých, takže nezapomeňte, že bude napodobovat také hlavně váš přístup ke zvířeti.

 

Zpočátku začněte navazovat kontakt jen na pár minut. Malé koťátko si rádo hraje a vyžaduje spoustu podnětů pro hru. Je přizpůsobivější, než dospěla kočka, tudíž je i vhodnější pořídit k dítěti koťátko, které si na přítomnost a chování dítěte zvykne snadněji.

Hlodavci

Menší hlodavce zvládnou už i děti v předškolním věku. Čištění klece není tolik náročné a většině hlodavců postačí podestýlka, čistý pelíšek, voda v napáječce a krmení v misce. Nesmíte zapomenout, že někteří jsou noční tvorové a přes den bývají spíše lenivý. Je to například křeček nebo myška. Aktivnější bývají osmáci. Jsou hraví a snadno se nechají namotivovat. Vypouštění ven z klece je samozřejmostí, dbejte na bezpečnost a snažte se zaopatřit elektrické kabely nebo různé škvíry, odkud by se hlodavec už nemusel dostat zpět.


Rozhodně zvažte, kterého z hlodavců si pořídíte, neboť králík se může dožít i deseti let oproti křečkovi, který žije dva až tři roky. Taktéž má jiné prostorové nároky. Těžko byste králíka nebo činčilu umístili do klece pro křečka nebo myšku.

Jakmile budete mít promyšleno, nechoďte hned do prvního zverimexu. Zkuste se poptat po známých a kamarádech, jestli náhodou nehledají domov pro právě narozené mazlíčky. Nepodporujte tzv. množírny a vždy si řádně ověřte, odkud si zvířátko pořizujete.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies