Jak správně přesazovat stromky?

Při podzimním nebo jarním přesazování stromku, které se provádí během 2 až 3 let po první výsadbě, by neměly nastat žádné problémy. Je však důležité vědět pár zakládních pravidel, jak správně stromky přesazovat.

Rýč, bota

Příprava stromku před přesazováním

Nejprve svažte větve, abyste je ochránili před poškozením. Poté ostrým rýčem vyryjte kořenový bal ve třech oběžných rovinách. U hluboko kořenících dřevin odryjte také kořeny rostoucí svisle dolů. Velikost kořenového balu by měla být přibližně dvanáctinásobkem průměru kmene. Jestliže stromek přepravujete jen na krátkou vzdálenost, můžete upustit i od ochrany kořenového balu.

Příprava jámy stromku

Nová jáma pro stromek by měla stejně jako u nové výsadby mít jeden a půlkrát větší šířku a hloubku než je velikost balu. Půdu je dobré obohatit zralým kompostem.

Jak správně přesadit stromek

Stromek zasaďte tak, aby povrch půdy a krček kmene byli v rovině. Vyvýšený val po obvodu kořenů zabraňuje odtékání vody při zálivce. Kůl zatlučený proti hlavnímu směru větru slouží pro správné držení a oporu stromku. 

Když už stromek stojí delší dobu na jednom stanovišti, připravte kořenový bal již v roce před přesazením, abyste podpořili vytváření nových jemných kořenů, které slouží k lepšímu zakořenění stromku na novém stanovišti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies