Jak se dělá potpourri

Používáte v obchodě zakoupené osvěžovače vzduchu? Pak kromě vůně do vzduchu pouštíte i chemii. Chcete-li čistě rostlinnou vonnou směs, vytvořte si tzv. potpourri – jednoduchou směs květin, koření a éterických olejů v misce, sklenici nebo látkovém sáčku.

Sušené květiny, potpourri

Co je to potpourri

Potpourri je název pro vonnou směs bylin. Jeho tradice vznikla v Anglii, velmi rozšířená je ale také ve Francii. Směs bylinek se většinou aranžuje v ozdobných porcelánových miskách, lze je ale také uchovat v látkovém sáčku a zavěsit do prostoru nebo uložit na místo, odkud se bude vůně rozlínat po celé místnosti.

Potpourri v sáčku

K výrobě vonné směsi v sáčku budete potřebovat sáček z průhledné látky, průsvitnou polyamidovou niť, jehlu, nůžky, vybrané usušené bylinky a fixáž.

 

Nejdříve si usušíme vybrané rostlinky. Aby potpourri působilo hezky na oko, měly by v nich být zastoupeny nějaké pestré květy, pro vůni pak kromě aromatických bylin také koření (sušená citrusová nebo pomerančová kůra, skořice, hřebíček apod. - viz níže). U silně aromatických bylin pozor na to, abyste nepotlačili jiné, jemnější vůně.

 

Usušené rostlinky nalámejte na malé kousky. Vše smíchejte a směs zasypte fixáží – práškem, který zachová vůni bylin. Nejčastěji používanou fixáží je kořen kosatce florentského, který ale těžko v obchodě seženete. Jako náhradu můžete použít éterický olej s vůní santalového dřeva, vůně kořene puškvorce nebo kadidlové pryskyřice. Pokud je vonná směs málo výrazná, můžete použít prakticky jakýkoliv esenciální olej pro zesílení účinku.

 

Směs vložte do sáčku z průhledné látky a polyamidovou nití sáček zavažte.

Vonná směs v misce

Potpourri v misce je tou nejjednodušší variantou. Stačí smíchat vybrané rostlinky, zakapat esenciálním olejem a naaranžovat v misce.

Potpourri ve sklenici

Do skleněné nádoby vložte vybranou směs rostlin a koření, zakapejte esenciálním olejem a nádobu uzavřete. Směs nechejte měsíc odstát, aby vůně oleje pronikla do bylinek. Kdykoliv budete chtít pak můžete trochu směsi vysypat do misky nebo „pustit“ vůni pouhým otevřením víčka sklenice.

Přísady do vonné směsi

Byliny pro vůni

Jaké si zvolíte přísady do vonné směsi, je jen na vás. Základ většinou tvoří okvětní lístky růží a aromatické bylinky jako je levandule, meduňka, rozmarýn, mateřídouška nebo heřmánek, ale použít můžete také bazalku, listy jahodníku nebo malinovníku, listy máty nebo příjemně vonící bobkový list.

Byliny pro barvu

Barvu potpourri nejlépe oživí květy růží, čekanky, chrpy, máku, měsíčku, sedmikrásky, tulipánu nebo slaměnek. Výběrem rostlin pouze dvou nebo tří barev můžete vytvořit zajímavou kombinaci.

Koření

Z koření je nejvhodnější skořice, hřebíček, jalovec, muškátový oříšek, anýz, badyán, nové koření, zázvor, úlomky vanilkového lusku nebo koprová semínka. Vůni dobře podtrhne také sušená kůra z pomeranče nebo citrónu.

Naše tipy na potpourri

Potpourri z růží

Potpourri z růží se skládá ze sklenky lístků růží, hrsti sušeného měsíčku, hrsti šípků, polévkové lžíce hřebíčku a nalámaného stvolu skořice.

Kulinářská vonná směs

Vonnou směs, vhodnou do kuchyně, si připravíte ze sklenice majoránky, hrsti bazalky, nalámané sušené kůry z 1 pomeranče, z 10 zrnek badyánu, 10 zrnek jalovce, 10 bobkových listů, 1 polévkové lžíce hřebíčku a 1 skořicového stvolu.

Potpourri na spaní

Do látkového sáčku vložte hrst listů růží, hrst levandulových květů, stejné množství květů měsíčku, heřmánku a meduňky.

Lesní směs

Lesní směs obsahuje sklenku listů jahodníku, 1/2 sklenky borovicových jehlic, polévkovou lžíci úlomků cedrového nebo santalového dřeva a 5 kapek borovicové silice.

Potpourri jako vánoční dekorace

Kousky sušených citrónů, pomerančů nebo jablek, skořápky různých ořechů, sušené jehličí a koření (skořice, hřebíček, badyán) smíchejte, vložte do vhodné misky, naaranžujte. Doprostřed vložte šišku. Můžete zakapat vonným olejem připomínající Vánoce – např. vůně smrku, skořice nebo hřebíčku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies